بیماری گربه

بیماری گربه | معرفی تمامی بیماری های خطرناک در گربه ها

گربه ها از حیواناتی هستند که بسیاری از آن‌ها به عنوان حیوان خانگی توسط انسان‌ها نگهداری می‌شوند. یکی از موارد بسیار مهم در نگهداری از این موجودات دوست داشتنی، بیماری گربه است که در ادامه به طور کامل در این باره صحبت خواهیم کرد.

گربه حیوانی بازیگوش و دوست داشتنی است که برای زندگی با انسان نیاز به مراقبت‌هایی دارد که باید انجام شود.

داشتن حیوان خانگی حس خوشایندی را به اعضای خانواده می‌دهد اما در مقابل این حس خوب، نیازهایی دارد که باید برطرف شود.

اصلی ترین موضوعی که در ارتباط با نگهداری از حیوانات خانگی مطرح است بحث بیماری‌ها است.

بسیاری از بیماری‌های خطرناک و کشنده‌ای وجود دارد که می‌تواند گربه را مبتلا کند و پیشگیری از ابتلا به این بیماری‌ها و رعایت اصول مراقبتی و کنترلی بر عهده صاحب گربه است.

[ez-toc]

سوالات متداولی در ارتباط با بیماری‌های گربه وجود دارد که توسط صاحبان پرسیده می‌شود که از جمله این سوالات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیماری‌های خطرناک و کشنده گربه چیست و چگونه می‌توان  از بروز آن جلوگیری کرد؟
  • چه بیماری‌هایی می‌تواند از گربه به انسان منتقل شود و آیا این بیماری‌ها در انسان هم به همان اندازه خطرناک هستند؟
  • روش‌های پیشگیری از ابتلا به بیماری خطرناک چیست و آیا با اصول مراقبتی می‌توان از بروز بیماری جلوگیری کرد؟
  • اقدامات لازم در حین بیماری گربه و همچنین درمان بیماری‌های مختلف چیست؟

این سوالات و بسیاری از سوالات دیگر ذهن صاحبان گربه را به خود مشغول کرده و پاسخ به این سوالات برای نگهداری و مراقبت از گربه امری ضروری است.

در این مقاله به مهم ترین، خطرناک ترین و رایج ترین بیماری‌های گربه می‌پردازیم و در ارتباط با علائم و درمان آن صحبت می‌کنیم.

از جمله این بیماری‌های گربه که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بیماری کلسی ویروس

بیماری کلسی ویروس

بیماری کلسی ویروس از جمله بیماری‌های ویروسی است که متاسفانه در بین گربه ها بسیار شایع است.

این بیماری ویروسی بسیار خطرناک و کشنده است و علائم بسیار شدیدی را ایجاد می‌کند.

نکته‌ای که در ارتباط با این بیماری و تمامی بیماری‌های ویروسی وجود دارد این است که باید به‌سرعت تشخیص داده و درمان شوند.

این بیماری کشنده اغلب بچه گربه ها و گربه‌هایی با سیستم ایمنی ضعیف را درگیر می‌کند اما این بدان معنی نیست که گربه‌های بالغ نمی‌توانند به این بیماری مبتلا شوند بلکه امکان دارد گربه‌ای بالغ و حتی گربه‌ای با سیستم ایمنی قوی نیز به این بیماری ویروسی مبتلا شود.

کلسی ویروس دستگاه‌های مختلفی از بدن را درگیر می‌کند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

   دستگاه تنفس: این بیماری با تاثیری که بر روی دستگاه تنفس می‌گذارد سبب می‌شود گربه به سختی نفس کشیده و همچنین ریه  آسیب ببیند.

گربه‌های مبتلا به این بیماری اغلب تنفس شکمی دارند یعنی برای نفس کشیدن نیاز دارند انرژی زیادی گذاشته و از عضلات شکمی خود نیز استفاده کنند.

   دستگاه گوارش: این بیماری ویروسی حتی دستگاه گوارش را هم تحت تاثیر خود قرار می‌دهد و سبب ایجاد اسهال و استفراغ در گربه می‌شود.

گربه‌های مبتلا به کلسی ویروس بی‌اشتها می‌شوند و این موضوع سبب ضعیف شدن هرچه بیشتر گربه می‌شود.

   علائم بیماری: از جمله علائم این بیماری می‌توان به دو مورد بالا یعنی مشکلات تنفسی و گوارش اشاره کرد.

علاوه بر آن این بیماری در موارد پیشرفته سبب تحلیل رفتن لثه و دندان‌ها می‌شود و زخم‌های بسیار شدید و عمیقی در ناحیه صورت ایجاد می‌کند که اگر به‌موقع درمان نشود خیلی زود باعث ایجاد عفونت در بدن شده و سبب مرگ گربه می‌شود.

   درمان: درمان بیماری کلسی ویروس شامل مایع درمانی (برای جبران مایع از دست رفته و همچنین تامین الکترولیت‌های بدن) آنتی بیوتیک تراپی (برای جلوگیری از عفونت‌های ثانویه) استفاده از ویتامین‌ها (برای تقویت سیستم ایمنی) و در آخر استفاده از دهان شویه برای زخم‌های دهانی است.

بیماری پنلو کوپنی

بیماری پنلو کوپنی

دیگر بیماری ویروسی که در گربه ها بسیار شایع و البته خطرناک و کشنده است بیماری پنلوکوپنی است.

این بیماری ویروسی مانند کلسی ویروس اغلب بچه گربه ها را درگیر می‌کند و اگر به‌موقع تشخیص داده نشود و درمان صورت نگیرد سبب مرگ گربه می‌شود. این بیماری ویروسی مانند بیماری پاروا در سگ است.

در مقاله‌های پیشین بسیار در ارتباط با بیماری پاروا ویروس صحبت کردیم و گفتیم بیماری ویروسی است که سبب ضعف حیوان شده و علائم گوارشی شدیدی ایجاد می‌کند، پنلوکوپنی دقیقا مانند پاروا است و از همان خانواده است.

نکته‌ای که در ارتباط با بیماری پنلوکوپنی وجود دارد این است که می‌تواند تا یک هفته در داخل بدن گربه به صورت نهفته باقی بماند و علائمی نشان ندهد.

روش‌های تشخیصی متفاوتی برای این بیماری وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به کیت های تشخیصی، نمونه‌گیری و پی سی آر اشاره کرد اما مدت زمانی که هر روش به ما جواب می‌دهد متفاوت است.

با توجه به اینکه این بیماری باید هرچه سریع تر تشخیص داده شود نیاز است روشی که در سریع ترین زمان به ما جواب می‌دهد به کار گرفته شود. بهترین روش تشخیص این بیماری کیت های تشخیصی است که کمتر از 20 دقیقه جواب می‌دهد.

   علائم بیماری پنلوکوپنی: این بیماری ویروسی دارای علائمی است که به‌محض مشاهده آن باید سریعا گربه را مرکز دامپزشکی منتقل کرد.

از جمله علائم بیماری پنلوکوپنی می‌توان به اسهال، استفراغ، بی‌حالی و بی‌اشتهایی اشاره کرد. از این بیماری دقیقا مانند بیماری پاروا به بیماری گوارشی نیز یاد می‌شود یعنی این ویروس بیشترین آسیب را به دستگاه گوارش می‌زند و سبب علائم گوارشی شدید می‌شود.

گربه مبتلا به بیماری پنلوکوپنی در ابتدا بی‌حال می‌شود سپس بی‌اشتها شده و پس از آن دچار اسهال و استفراغ می‌شود. در این حالت بدن بسیار ضعیف شده و مستعد ابتلا به انواع بیماری‌های دیگر می‌شود.

   درمان: روش‌های درمان بسته به پیشرفت بیماری متفاوت است.

اگر بیماری در مرحله پیشرفته خود باشد، باید علاوه بر مایع درمانی، آنتی بیوتیک تراپی و تقویت سیستم ایمنی نیز انجام شود اما اگر بیماری هنوز در مرحله پیشرفته خود نباشد می‌توان با تقویت سیستم ایمنی و چند دوز آنتی بیوتیک تراپی جلوی پیشرفت آن را گرفت.

بیماری سرطان در گربه

بیماری سرطان در گربه

یکی از مشکلاتی که در گربه‌های بالغ از جمله گربه‌هایی که عقیم نشده‌اند به وجود می‌آید بروز بیماری سرطان در گربه است.

سرطان از بیماری‌های سختی است که عوارض گسترده و متفاوتی بسته به نوع سرطان در بدن به وجود می‌آورد.

از جمله سرطان‌های شایع که در گربه‌های عقیم نشده در سنین بالا به وجود می‌آید سرطان دستگاه تناسلی و سرطان‌های وابسته به هورمون‌های جنسی است.

یکی از نکاتی که تمامی دامپزشکان در سرتاسر دنیا همواره روی آن تاکید می‌کنند، عقیم کردن حیوانات خانگی است. مهم ترین مزایا عقیم سازی گربه جلوگیری از بروز سرطان دستگاه تناسلی است.

همان‌طور که می‌دانید درمان سرطان در انسان‌ها بسیار سخت و در عین حال قطعی نیست و این موضوع در ارتباط با درمان سرطان در حیوانات نیز صدق می‌کند.

   علائم سرطان در گربه: همان‌طور که گفتیم علائم بسته به نوع سرطان و حتی شدت و حدت آن متفاوت است.

به عنوان مثال اگر گربه‌ای به سرطان رحم مبتلا شود ممکن است توده‌های زیاد و حجیمی داخل رحم به وجود آید و علاوه بر آن گربه همواره درد داشته باشد و هنگام ادرار کردن لخته‌های خون در ادرار مشاهده شود.

مشاهده خون در ادرار یا مدفوع نشانه قطعی وجود سرطان نیست چراکه بسیاری از بیماری‌ها وجود دارد که این علامت را ایجاد می‌کند اما باید جدی گرفته شود و منشاء آن مشخص شود.

   درمان: جالب است که بدانید در گربه‌های مبتلا به سرطان هم مانند انسان‌ها شیمی درمانی صورت می‌گیرد.

خوشبختانه پیشرفت‌های زیادی در ارتباط با روش‌های کنترلی و درمانی این بیماری صورت گرفته اما با این وجود درمانی که تضمین بهبودی را بدهد هنوز وجود ندارد.

بهترین راه حل برای مبارزه با این بیماری جلوگیری و رعایت اصول پیشگیرانه است.

عقیم کردن بهترین روش پیشگیری از بروز سرطان وابسته به دستگاه تناسلی است که اگر در زمان مناسب انجام شود می‌تواند به کلی احتمال ایجاد سرطان را از بین ببرد.

بیماری گوارشی گربه

بیماری گوارشی گربه

بسیاری از گربه‌های خانگی به واسطه تغذیه نامناسبی که دارند گاهی اوقات دچار مشکلات گوارشی می‌شوند. تغذیه اولین و مهم ترین عامل سلامتی حیوانات است.

برخی از صاحبان حیوانات خانگی به اشتباه از غذایی که خود می‌خورند به حیوان هم می‌دهند و این امر سبب ایجاد مشکلات و حتی بیماری‌های شدیدی می‌شود که پس از گذشت زمان مشخص می‌شود.

گربه‌های خانگی از دستگاه گوارش حساسی برخوردار هستند و اگر غذای نامناسبی مصرف کنند دچار مشکل می‌شوند. بهترین تغذیه‌ای که برای گربه‌های خانگی وجود دارد غذای خشک است.

غذای خشک به دلیل اینکه تمامی مواد موردنیاز بدن گربه را به مقدار کافی در خود جای داده است و همچنین سلامت گربه را تضمین می‌کند، بهترین جیره غذایی برای گربه است.

استفاده از غذای خانگی برای گربه علاوه بر ایجاد مشکلات گوارشی سبب خراب شدن دندان‌ها و ایجاد بیماری‌های کلیوی و کبدی نیز می‌کند.

ادویه برای حیوانات بسیار مضر است و می‌تواند سبب ایجاد آلرژی شود البته برخی از آنان را مانند نمک می‌توان به مقدار کم برای گربه استفاده کرد.

   علائم بیماری‌های گوارشی در گربه: از علائم بیماری‌های گوارشی می‌توان به اسهال و استفراغ اشاره کرد.

تفاوت علائم بیماری‌های گوارشی و بیماری‌های ویروسی در این است که اگر گربه به بیماری ویروسی مبتلا شود علاوه بر اسهال و استفراغ، بی‌اشتها نیز می‌شود اما زمانی که گربه به بیماری گوارشی مبتلا می‌شود در حالی که اسهال و استفراغ دارد، بی‌اشتها نمی‌شود و همچنان برای خوردن غذا تمایل نشان می‌دهد.

سوالی که ممکن است در ارتباط با این بیماری برای صاحب گربه به وجود بیاید این است که چه اقداماتی باید در زمان بیماری برای گربه انجام دهیم؟

توصیه بر این است که به هیچ عنوان اقدام به خود درمانی نکرده و حتما به یک دامپزشک مراجعه کنید تا علت دقیق علائم مشخص شده و درمان صحیح صورت گیرد.

درمان خودسرانه می‌تواند بسیار خطرناک باشد و در مواردی سبب مرگ گربه می‌شود. به عنوان مثال دارویی مثل استامینوفن می‌تواند به‌سرعت سبب مرگ گربه شود و به هیچ عنوان نباید در دسترس گربه قرار داشته باشد.

   درمان: همان‌طور که گفتیم در مرحله اول نباید هیچ درمان خودسرانه‌ای انجام شود. درمان بیماری‌های گوارشی شامل مایع درمانی و استفاده از داروهایی است که سبب قطع استفراغ گربه می‌شود. درمان بیماری گوارشی در گربه باید به‌موقع و مرتب انجام شود تا نتیجه حاصل شود.

بیماری هاری در گربه

بیماری ‌هاری گربه

هاری یک بیماری ویروسی در گربه است که البته با انسان مشترک است. این بیماری مشترک هم برای گربه و هم برای انسان بسیار خطرناک و کشنده است که باید جدی گرفته شود.

امروزه این بیماری ویروسی بسیار کم تر از گذشته گزارش می‌شود اما همچنان وجود دارد.

می‌توان گفت هاری خطرناک ترین بیماری است که گربه می‌تواند به آن مبتلا شود چراکه علاوه بر ایجاد علائم شدید و کشنده بودن، می‌تواند خیلی ساده به گربه‌های دیگر و حتی انسان منتقل شود.

   علائم بیماری ‌هاری در گربه: گفتیم که هاری علائم شدیدی ایجاد می‌کند که از جمله این علائم می‌توان به کف کردن دهان، مشکلات عصبی شدید، گشاد شدن مردمک چشم و تغیر رفتار گربه اشاره کرد.

نکته‌ای که در ارتباط با این بیماری وجود دارد این است که هاری می‌تواند مدت زیادی را به صورت نهفته در بدن باقی بماند و علائمی از خود نشان ندهد و تمام این مدت گربه‌های دیگر را مبتلا کند.

این بیماری بیشتر در گربه‌های خیابانی دیده می‌شود و از روش‌های متفاوتی از جمله: نزاع، بازی کردن (که در بازی چنگ و گاز گرفته شود)، ارتباط خونی و بزاق به گربه دیگر منتقل می‌شود.

   درمان: متاسفانه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما روش‌های پیشگیری وجود دارد که بسیار موثر واقع شده است.

از روش‌های پیشگیری این بیماری می‌توان به واکسیناسیون اشاره کرد. واکسن هاری را باید سالانه به گربه تزریق کرد تا دچار این بیماری نشود.

تزریق واکسن به‌موقع و مرتب می‌تواند تا 99% از ابتلا به هاری جلوگیری کند.

بیماری‌های دستگاه ادراری (FLUTD)

FLUTD مجموعه‌ای از بیماری‌های مرتبط با مثانه و پیشابراه در گربه­ ها است. در این قسمت می‌خواهیم به معرفی کلی بیماری، علائم بالینی، روش‌های تشخیصی و درمانی این بیماری بپردازیم.

FLUTD شباهت زیادی به انسدادهای ادراری دارد، ولی دارای علل و پیچیدگی‌های بیشتری است. علل FLUTD عبارت‌اند از سیستیت ایدوپاتیک گربه (FIC) یا سیستیت بینابینی. بیماران مبتلا به FIC علائم بالینی سیستیت را دارند که عامل آن مشخص نیست.

سایر علل FLUTD عبارت‌اند از انسداد مجرای ادراری به وسیله­ی سنگ، انسداد پیشابراه، سیستیت باکتریایی، نئوپلازی دستگاه ادراری یا عفونت دستگاه ادراری.

صاحبان می‌توانند به‌واسطه‌ی خودداری از ایجاد تغییرات در رژیم غذایی معمول حیوان، در اختیار گذاشتن آب تازه و تعداد کافی جعبه‌های شن و نیز تمیز نگه‌داشتن آن‌ها، مشکلات ادراری را به حداقل برسانند.

هماچوری، زور زدن هنگام دفع ادرار، دفع بی موقع ادرار، پلی اوری یا پر ادراری، آنوری، انسداد ادراری در نرها و لیسیدن بیش از حد ناحیه­ی اوروژنیتال از علائم بالینی مرتبط با این بیماری به شمار می‌روند که در صورت مشاهده، فورا حیوان خانگی‌تان را به کلینیک دامپزشکی منتقل کنید.

علائم بالینی بیماری‌های دستگاه ادراری (FLUTD)

  • اگرچه سندرم FLUTD علل احتمالی زیادی دارد، علائم بالینی موجود بسیار مشابه‌اند.
  • علائم بالینی FLUTD عبارت‌اند از هماچوری، زور زدن هنگام دفع ادرار، دفع بی موقع ادرار، پلی اوری یا پر ادراری، آنوری، انسداد ادراری در نرها و لیسیدن بیش از حد ناحیه­ی اوروژنیتال.
  • اگرچه FLUTD در همه گربه­ ها یافت می‌شود، ولی در گربه‌های میان‌سال و چاق و نیز گربه‌های داخل خانه که با رژیم غذایی خشک تغذیه می‌شوند، شایع‌تر است. سایر عواملی که ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند، عبارت‌اند از استرس، خانه‌های واجد چند گربه و تغییرات در روال عادی روزانه.

تشخیص بیماری‌های دستگاه ادراری گربه سانان (FLUTD)

  • FLUTD مجموعه­ای از اختلالات مثانه و پیشابراه است، بنابراین شناخت علت اصلی آن ضروری است.
  • آنالیز ادرار نقطه‌ شروع در تشخیص این بیماری است. اگر عفونت‌های باکتریایی وجود داشته باشند، کشت ادرار و تست آنتی بیوگرام باید انجام بگیرد.
  • برای تایید حضور سنگ کلیه، سنگ مثانه، سایر نئوپلازی ها یا اختلالات آناتومیکی می­توان از رادیوگرافی استفاده کرد.
  • در بسیاری از موارد، علت نامشخص است.

درمان بیماری‌های دستگاه ادراری (FLUTD)

  • در صورت بروز علائم بالینی با دامپزشک تماس بگیرید و یا حیوان خانگی‌تان را سریعا به کلینیک دامپزشکی منتقل کنید.
  • در صورتی که علت را بتوان شناسایی کرد، درمان به عامل بیماری بستگی دارد. در غیر این صورت درمان علامتی خواهد بود.
  • بسیاری از شرکت‌ها، رژیم‌های غذایی فرموله شده‌ای دارند که می‌توان آن را در اختیار این حیوانات قرار داد؛ بسیاری از این رژیم‌های غذایی به درمان و پیشگیری از سنگ‌های کلیه و مثانه کمک خواهند کرد. دقت کنید که نباید تغییرات زیادی در رژیم غذایی صورت گیرد.
  • سایر درمان‌ها ممکن است شامل سیستوتومی، آنتی بیوتیک­ درمانی، مصرف داروهای ضد­ التهاب و مایع ­درمانی باشد.
  • در برخی از موارد ممکن است این بیماری یک‌بار رخ بدهد، این درحالی است که بازگشت دوباره بیماری در برخی از بیماران وجود دارد که صاحبان باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشند.

جمع بندی

بهترین راه برای داشتن گربه‌ای سالم با عمر طولانی، پیشگیری از بیماری‌ها و رعایت اصول نگهداری است.

چکاپ های دوره و واکسیناسیون مرتب و همچنین رعایت تغذیه مناسب می‌تواند سلامت گربه را تضمین کند.

گربه از حیواناتی است که به توجه و مراقبت ویژه‌ای نیاز دارد تا بتواند عمر مفید و بدنی سالم داشته باشد.

شماره تماس: ۲۲۳۸۴۸۰۰

صفحه اینستاگرام: dr.taghipour.pethospital@

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *