چگونگی تکثیر ماهی مولی

مولی یک ماهی زنده زا (تخم نمی گذارند) و مناسب برای نگهداری در آکواریوم و مخازن ماهی است. بیشتر مراحل تکثیر مولی آسان بوده و هر جنس ماده ی آن.میتواند بیش از صد بچه مولی در یک تولد تولید کند. ماهیان مولی رنگ های بسیار متنوعی دارند و در آکواریوم میتوانند به خوبی با ماهیان دیگر زندگی کنند. پیش از تکثیر مولی، خود و آکواریوم خود را آماده کنید زیرا این کار در زمان کوتاهی صورت می پذیرد.

بخش اول: ایجاد محیطی مناسب تکثیر برای ماهیان

1.اجازه دهید ماهیان با هم جفت شوند

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-1-Version-2.jpg

هر کدام از مولی های نر که بزرگترین باله و پررنگ ترین رنگ را داشته باشد، فرایند تکثیر را پیش خواهد برد. این بدان معناست که ترکیب ایده آل تکثیر این ماهی، یک ماهی نر و چندین ماده می باشد.

● ممکن است ماهی نر را زیر ماهی ماده ببینید؛ این نحوه جفت گیری آنان است.

● اگر جفت گیری موفقیت آمیز باشد، بچه ماهیان مولی طی 5-3 هفته متولد خواهند شد.

2. پیش از تولد بچه ماهیان، ماده را از آکواریوم خارج کنید.

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-2-Version-2.jpg

حتی الامکان پیش از زایمان ماهی ماده را در آکواریوم یا مخزنی جداگانه که اصطلاحاً به “مخزن پرستار” معروف است، نگهداری کنید. زیرا ماهی نر معمولا تمایل به جفتگیری های بیشتری داشته و این امر ممکن است در ماهی ماده باعث استرس در دوران بارداری شود. از افزایش حجم شکم ماهی ماده مولی، میتوانید به بارداری آن پی ببرید.

● در صورتی که دسترسی به مخزن پرستار نداشتید، میتوانید برای محافظت مادر و بچه ماهیان مولی از تورهای مشبک که لبه های پلاستیک دارند، استفاده کنید.

● علاوه بر این، انتقال مولی مادر به مخزن پرستار برای حفظ بچه ماهی ها هم هست. زیرا ماهیان مولی ممکن است بچه مولی ها را بخورند.

● سعی شود مدت زمان بیشتری قبل زایمان به محافظت از مولی ماده پرداخته شود. زیرا هر چه به زایمان نزدیک تر باشد، مولی ماده تحت استرس بیشتری خواهد بود و این امر باعث سقط و مرده زایی خواهد شد.

3. معرفی دوباره مولی ماده به آکواریوم اصلی

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-3-Version-2.jpg

مولی ممکن است بچه ماهیان خود را بخورد، بنابریان برای حفظ بچه مولی ها بهتر است مولی ماده به آکواریوم اصلی خود بازگردانده شود. با این حال هر ماه یکبار، مولی ماده نیاز به جداسازی مجدد دارد زیرا چندین تخمک بارور شده را میتواند تا حدود نیم سال در خود حفظ کند.

بخش دوم: مراقبت از بچه مولی ها

1.تغذیه بچه ماهی ها

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-4-Version-2.jpg

از همان مارک غذایی استفاده کنید که ماهیان مولی بالغ از آن تغذیه می کنند. به عنوان پایه ی اصلی غذایی باید از نوع پولکی غذا استفاده نمود. وعده های غذایی معمول را با طیف متنوعی از غذاهای متراکم تکمیل کنید.

● استفاده از کرم های مختلف برای تغذیه ماهیان مولی مفید بوده و کرم های گریندال،کرم های سیاه و زالوها بسیار کارآمد هستند. میگوی شور، تازه یا منجمد منبع غذایی مطلوبی است.

● ماهی مولی حتی جلبک نیز میخورد و جلبک غذای اصلی مولی در طبیعت است.

2.صبر کنید تا ماهی ها بالغ شوند

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-5-Version-2.jpg

تقریباً دو ماه طول می کشد تا بتوانید نر و ماده را از هم جدا کنید. هنگامی اندازه آنان دوبرابر شد، احتمالا این ماهیان، در امان از سایر ماهی ها باشند و میتوانید آن ها را به آکواریوم اصلی خود منتقل نمائید.

● روش دیگر برای فهمیدن آنکه چه زمانی ماهی میتواند در تعامل با سایر ماهیان قرار گیرد آن است که جثه آن ماهی بسیار بزرگتر از حدی باشد که در دهان دیگر ماهیان قرار گیرد.

3.جداسازی نرها و ماده ها از یکدیگر

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-6-Version-2.jpg

هنگامی که از جنسیت مولی ها مطلع شدید، باید اطمینان حاصل کنید که تکثیر بیشتری انجام نشود. سعی کنید قبل هشت هفتگی (زمان رسیدن به بلوغ جنسی) آنها را از هم جدا کنید.

بخش سوم: اطمینان از راه اندازی مناسب بخش تکثیر ماهی مولی

1.خرید یک آکواریوم یا تانک (مخزن)

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-7-Version-2.jpg

شما نیاز به مخزنی دارید که بتواند حدود 56-113 لیتر آب را در خود نگه دارد. به طور کلی ماهی مولی علاقه مند به شنا در مخازن بزرگتر و دارای اتاق های شنای بیشتر است. مخازن کوچکتر ممکن است مشکلات مختلفی را ایجاد کند:

● کمبود اتاق های شنا برای فرار از ماهیان مهاجم، باعث استرس در ماهی می گردد.

● سختی تمیز کردن زمینه ساز ایجاد بیماری می شود.

2. استفاده از تزئینات مختلف در آکواریوم

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-8-Version-2.jpg

برای این کار میتوانید از سنگ ها، فیلترها و شن های بستر زینتی استفاده کنید. به طور کلی ماهی مولی باید فضا برای شنا در اطراف را داشته باشد ولی باید وسایلی برای فرار از ماهیان مهاجم نیز برایش فراهم گردد.

● ماهیانی که تهاجم کمتری دارند، در اطراف آکواریوم شنا می کنند تا از تهاجم ماهیان مهاجم دور باشند. به همین دلیل کمبود نقاط مخفی آکواریوم، منجر به استرس ماهی می شود.

3. از گیاهان آب شیرین در بستر استفاده کنید.

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-9-Version-2.jpg

بستر آکواریوم باید بتواند مواد مغذی موردنیاز برای رشد گیاهان داخل آکواریوم را فراهم کند. عموما بستر باید از دو سطح تشکیل شود:

● سطح بالایی شامل دو اینچ از مواد محکم مثل شن و سنگریزه و سطح پایینی نیز شامل دو اینچ از مواد مغذی می باشد.

4. مخزن را تا نزدیکی های بالای آکواریوم پر کنید.

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-10-Version-2.jpg

آب آکواریوم را تا 4 سانتی متر کمتر از ارتفاع کل آکواریوم پر کنید. دمای آب 27-25 درجه سانتی گراد باشد. در این حالت مولی ها در شرایط ایده آل خود مشابه مناطق گرمسیری خواهند بود. آکواریوم را بیش از حد پر نکنید و توجه داشته باشید تا دمای آب کمتر از این بازه ی دمایی نباشد.

● استفاده از هیترها یا بخاری های حرارتی میتواند ضرورت داشته باشد.

● آب را برنامه مشخصی جایگزین کنید. در هفته حداکثر 30 درصد آب جایگزین شود.

5. خودداری از مصرف نمک آکواریومی

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-11-Version-2.jpg

برخی از ماهیان مولی نیاز متغیری به آب شور و آب شیرین پیدا می کنند. با این حال درباره نیاز یا عدم نیاز آنها به نمک های آکواریومی بحث های زیادی وجود دارد.

برخی از کارشناسان معتقدند که برخی از ماهیان مولی ممکن است هرگز آب های شور را نبینند و به همین دلیل نیازی به افزودن نمک به آب نیست.

● برخی منابع نشان داده اند که افزودن تقریباً یک قاشق غذاخوری نمک در هر 5 گالن آب کافی است.

● افزودن نمک به آب میتواند دارای اثرات درمانی در آب های نسبتا آلوده باشد.

● اگر نژاد اگزوتیکی از مولی خریداری کرده اید، حتما برای نیاز یا عدم نیاز آن به نمک، از دامپزشک متخصص آبزیان مشورت بگیرید.

6. نصب فیلتر طبق دستورالعمل آن

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-12.jpg

در نهایت pH آب باید حالت خنثی و بین 8-7 باشد. برخی از کارشناسان توصیه می کنند که Ph را تنها با کمی افزایش به 4/8 برسانید. ممکن است بعد از پر شدن مخزن، تنظیم فیلتر و آب نیز لازم باشد.

7. اجازه برقراری چرخه در آکواریوم پیش از افزودن ماهی ها

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-13.jpg

اجازه برقراری چرخه به آب دهید، زیرا آب فاقد باکتری های مفید بوده و ماهیان را مستعد بیماری می کند. در غیر این صورت حتما آکواریوم خود را به دقت کنترل کنید.

8. انتخاب تعداد مولی ها

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-14.jpg

عموماً برای آسایش یک جفت مولی، 10 گالن آب فضا لازم است. مولی ها برای شنا در اطراف آکواریوم نیازمند فضای بیشتری هستند و اگر با سایر ماهی ها در یک آکواریوم باشند، به محل های بیشتری برای پنهان شدن نیاز دارند. برای استفاده از جفت های بیشتر، فضای آکواریوم بزرگتری را احتیاج خواهید داشت.

9. خرید مولی ها

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-15.jpg

جفت های نر و ماده مولی خود را از فروشگاه هایی که ماهیان زینتی میفروشند تهیه کنید. تکثیر ماهی مولی بسیار آسان است زیرا تمام رنگ ها از یک گونه هستند و همه نر و ماده ها میتوانند در تولیدمثل نقش داشته باشند.

برخی افراد خرید زیرگونه های مولی را برای تکثیرهای سریعتر توصیه می کنند. مولی نر دارای گونوپودیم در نیمه ی تحتانی خود است. گونوپودیوم یک باله طویل نیزه مانند است که برای بارور کردن و تولیدمثل با ماهی مولی ماده مورد استفاده قرار می گیرد.

ماهی مولی ماده دارای باله مخرجی نرم و پره مانند است که در نیمه تحتانی بدن قرار گرفته است.

10. انتقال ماهی به آکواریوم اصلی

aid5638223-v4-728px-Breed-Molly-Fish-Step-16.jpg

کیسه ماهی را به مدت 15-10 دقیقه درون آب آکواریوم قرار دهید تا هم دمایی انجام پذیرد و به آرامی با استفاده از تور، ماهی ها را از کیسه به درون آکواریوم منتقل کنید. آب کیسه را وارد آکواریوم نکنید.

● قبل از افزودن ماهی های جدید به آکواریوم، به ماهیان دیگر غذا دهید تا فکر نکنند که مولی ها غذا هستند.