چگونه ماهیان آب شیرین آکواریومی را نگه داری کنیم؟

اگر به فکر راه اندازی آکواریوم هستید، استفاده از ماهیان آب شیرین میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. این ماهیان طیف متنوع و گسترده ای را شامل می شوند که هر کدام ویژگی خاص خود را دارند. با این حال، همه ی ماهیان آب شیرین معیارها و استانداردهای خاصی برای نگه داری دارند. تنظیم محیط به طور مناسب، ماهی شما را شاد و سالم نگه می دارد. تغذیه ی منظم و تمیزکردن بستر ماهیان به طور مداوم، باعث افزایش طول عمر ماهی شما خواهد شد.

گام اول: انتخاب صحیح ماهی

1. درباره گونه های مختلف ماهی تحقیق کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-1-Version-4.jpg

● برای کسب اطلاعات درباره ماهیان موردنظر خود، به اینترنت یا کتابخانه مراجعه کنید. از موارد مفید و جالب توجه یادداشت بردارید. ببینید که آیا رنگ روشن ماهی قرمز را بیشتر میپسندید یا شکل خاص ماهیان پافر را؟ همچنین شما میتوانید از شاگرد مغازه نیز راهنمایی بگیرید ولی بهتر است برای خرید ماهی با دانش قبلی وارد فروشگاه شوید.

● عضویت در انجمن های آنلاین ماهی میتواند گزینه خوبی برای شناخت ماهیان باشد. شما میتوانید در این انجمن ها از اعضا سوال و مطالب موجود در آن را نیز مطالعه کنید. به عنوان مثال ممکن است به شما بگویند که همه ی ماهیان قرمز به یک شکل نیستند و با اینکه ماهی اوراندای ردکپ برای شروع عالی است ولی حداقل نیاز به یک مخزن 30 گالنی (115 لیتر تقریباً) دارد.

2. سطح تجربه خود را در نظر بگیرید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-2-Version-4.jpg

● معمولاً برای افراد مبتدی ماهیان آب شیرین نسبت به ماهیان آب شور مناسب ترند. با این حال باز هم سطوح مراقبتی مختلفی برای آن ها وجود دارد. از خود بپرسید چه مقدار زمان برای نگه داری از ماهی احتیاج دارم؟ من چقدر باید برای تجهیزات هزینه کنم؟ اگر از نظر منابع مالی و زمانی محدودیت دارید، یک ماهی با تحمل پایین تر میتواند برای شما گزینه ی مناسبی باشد. ماهی پافر فاهاکا نمونه ای از ماهیانی است که سطح مراقبت تخصصی برای آنان لازم است. زنده نگه داشتن آنها در شرایط اسارت بسیار دشوار است و باید مخازن بزرگ و مجهز به گیاهان برای آنان تعبیه شود. در مقابل، ماهی بتا ماهی گوشت خواری است که میتواند در مخزن کوچکتری با رژیم غذایی ساده ای از غذای خشک، زندگی کند.

3. به سازگاری ماهی توجه کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-3-Version-4.jpg

● تانک ها یا مخازن، برای یک گونه ماهی خیلی مناسب اند ولی اگر میخواهید چند گونه را با هم در یک مخزن داشته باشید، باید قبل آن مواردی را مثل خصوصیات و شرایط زندگی هر ماهی را در نظر بگیرید. ماهیان جنگجو و مهاجم را با ماهیان آرام در یک تانک قرار ندهید. مطمئن شوید ماهیانی که در یک مخزن قرار داده اید، دما و ph تقریباً مشابهی با یکدیگر داشته یاشند.

4. تراکم ماهیان آکواریوم توجه کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-4-Version-4.jpg

● ابعاد مخزن نگه داری را با اندازه ی ماهی بالغ درنظر بگیرید. حجم آکواریوم را با ضرب کردن طول مخزن در عرض و عمق آن محاسبه کنید و با توجه به اندازه نهایی ماهیان، تعداد ماهی های مورد نیاز خود را تعیین کنید.

● این نکته را باید مدنظر داشت که ماهیان سردابی نسبت به ماهیان گرمابی فضای بیشتری احتیاج دارند.

● تراکم بیش از حد معضل مهمی است و میتواند سطح آمونیاک را بالا برده، سیستم تصفیه را ناکارآمد کرده و آسیب های زیادی به ماهیان وارد کند.

5. خرید خود را نهایی کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-5-Version-4.jpg

● شما میتوانید ماهی ها را به طور مستقیم از فروشنده در سر مزرعه و یا فروشگاه های آکواریومی یا حتی به صورت آنلاین تهیه کنید.

● شرکتی که سابقه بهتر و دوام بیشتری داشته را انتخاب کنید. به دنبال مخازن یا آکواریوم های تمیز برای ماهیانی با گونه های متعدد باشید.

● ماهی هایی که پرجنب و جوش، سالم و شاداب هستند و محیط اطراف خود را وارسی می کنند، انتخاب کنید.

● به اهداف خود پایبند باشید و بیش از تعدادی که تعیین کرده اید، ماهی نخرید تا تراکم حفظ شود.

● کیسه حمل ماهی را با دقت و احتیاط به خانه آورید و از تکان دادن آن پرهیز کنید.

گام دوم: همه را کنار همدیگر بگذارید

  1. مکان آکواریوم را تعیین کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-6-Version-3.jpg

● محلی را انتخاب کنید که در معرض تابش مستقیم خورشید نباشد تا از رشد جلبک جلوگیری شود. شما به یک سطح صاف که تحمل وزن آکواریوم را داشته باشد، همراه با یک پریز مطمئن نیاز دارید. 10-12 پوند بر گالن (تقریباً 5/5 کیلوگرم به ازای 4 لیتر آب) میتوانید شن یا گراول اضافه کنید.

● آکواریوم باید از بخاری یا وسایل گرمایشی دور باشد زیرا منجر به تغییر درجه حرارت آب می شود که برای ماهی ها خطرناک است.

2. گراول را اضافه کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-7-Version-3.jpg

● بیشتر افراد علاقه به استفاده از گراول برای بستر آکواریوم دارند. زیرا جلوه ی بصری زیباتری به آکواریوم داده و ضایعات هم در سطوح مختلف آن به دام می افتند. برای هر گالن آب، 5/1 – 2 پوند گراول تخمین بزنید. قبل از قراردادن آنها در کف مخزن، حتما گراول ها را بشوئید. سعی کنید به صورت منظم گراول ها در کف آکواریوم پخش شوند. البته میتوانید در قسمت جلوی آکواریوم کمی سطح گراول ها را بالاتر آورید تا نمای بهتری به آکواریوم دهد.

● توجه داشته باشید که بعضی ماهی ها با شن ها سازگاری کامل ندارند و ممکن است شن ها را با غذا اشتباه گیرند و برای آنان بسیار خطرناک باشد.

● همچنین میتوانید به آکواریوم خود، گیاه (طبیعی یا مصنوعی) و یا دکورهای مختلف اضافه کنید. توجه داشته باشید که قبل از قراردادن گیاه یا وسایل در آکواریوم، آن ها را به خوبی بشوئید و به طور مرتب هم محیط آکواریوم را تمیز کنید. اگر میخواهید وقت کمتری را در نظافت آکواریوم صرف کنید، افزودنی های آکواریوم خود را محدودتر کنید.

3. بخاری و لامپ خود را نصب کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-8-Version-3.jpg

● هیتر یا بخاری ابزاری است که برای حفظ دمای آکواریوم شما به کار گرفته می شود. لامپ آکواریوم هم به شما امکان این را میدهد که به طور واضح داخل آکواریوم را مشاهده کنید و برای رشد گیاهان آکواریوم هم ضروری است.

● انواع مختلفی از هیتر وجود دارد. بعضی از آنها آویزان در کنار مخزن قرار می گیرند. برخی دیگر در آب فرو می روند و برخی دیگر نیز از طریق سیم پیچ گرما را در زیر مخزن تولید می کنند.

● هود آکواریومی که به آن هم لامپ و هم هیتر متصل است گزینه ی بسیار مناسب تری می باشد که ماهیان را از مواد معلق در هوا حفظ می کند.

● برای تنظیم نور آکواریوم از هر نوع لامپی میتوان استفاده کرد ولی برای کنترل رشد جلبک ها باید مدت زمان روشنایی را به 7-10 ساعت در روز محدود کرد و از تایمر استفاده کرد.

● برخی ماهیان نیازی به هیتر ندارند مثل بعضی از گونه های سردابی همانند ماهی گلدفیش که بدون هیتر هم میتوانند زندگی کنند. از طرفی ماهیان گرمسیری نیاز به دمایی بین 75-80 درجه فارنهایت (23-28 درجه سلسیوس)دارند.

● گیاهان بهترین عملکرد خود را همراه با هیتر های سیم پیچی دارند زیرا بستر آنها همیشه گرم میماند و دمای متعادل رشد آن ها فراهم می گردد. بنابراین شادابی گیاهان آکواریوم، نشانگر سلامتی ماهیان داخل آکواریوم هم هست.

4. سیستم تصفیه خود را انتخاب کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-9-Version-3.jpg

● فیلتر یکی از ضروریات اصلی آکواریوم هاست زیرا باعث از بین بردن بقایای آب شده و آنها را از ماهی ها دور می کند. در مجموع سه مدل فیلتر وجود دارد: شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی. میتوان ترکیبی از این فیلترها را هم استفاده کرد.

● برخی از فیلترها دارای هیترهای داخلی نیز هستند که آب تمیز و هم دما شده با محیط را دوباره به آکواریوم باز می گرداند.

● فیلترهای بیولوژیکی از میکروارگانیسم ها برای هضم و از بین بردن آلاینده ها استفاده می کنند و به شکل قوطی هم یافت می شوند. همچنین اگر میکروارگانیسم های موردنظر در اسفنج های طبیعی که روی سطح آب شناور می شوند رشد داده شوند، میتوانند به عنوان یک فیلتر بیولوژیکی عمل کنند.

فیلتر مکانیکی ابزاری است که ضایعات آب عبوری را در خود نگه میدارد و اجازه عبور آنها را نمی دهد.

● فیلتر شیمیایی از کربن فعال برای استخراج سموم آب استفاده می کند. این فیلتر کربن دار معمولا در ظرفی مشابه قوطی تعبیه می شود و در بیشتر مواقع فیلتر شیمیایی و مکانیکی باهم در یک فیلتر قرار داده می شوند.

5. “چرخه” را در آکواریوم خود فعال کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-10-Version-3.jpg

از آبی که دمای اتاق است، آکواریوم را پر کنید. آب را به صورت مستقیم نریزید چون ممکن است آسیب به گراول ها یا گیاهان وارد شود. بهتر است آب را روی دست خود یا بشقابی ریخته تا از آن ● به داخل آکواریوم ریخته شود. چند قطره ضدعفونی کننده آب مخصوصا کلرزدا به آب اضافه کنید تا مواد شیمیایی آب شهری از بین بروند و خطری نداشته باشند.

● برای تکمیل این چرخه باید 24 ساعت به آکواریوم زمان داد.

6. افزودن ماهی ها به آکواریوم

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-11-Version-3.jpg

● کیسه حمل ماهی را به مدت 15 دقیقه بر روی آب آکواریوم شناور کنید. سپس در 3 فاصله ی 5 دقیقه ای مقداری از آب آکواریوم را وارد کیسه کنید.بعد از این فرآیند ماهی ها را یک به یک وارد آکواریوم کنید.

● نیازی به افزودن آب کیسه حمل ماهی به داخل آکواریوم نیست و میتوانید آن را دور بریزید.

● هدف ما در این قسمت این است که یک حمل و نقل کنترل شده برای حفظ سلامتی ماهی انجام داده باشیم و آسیب ها را به حداقل برسانیم.

گام سوم: حفظ سلامت ماهی های آکواریوم

  1. غذادهی در زمان های مشخص

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-12-Version-3.jpg

● تغذیه بیش از حد یک اشتباه رایج است زیرا ماهی ها نمی دانند چگونه از خوردن خودداری کنند. شما روزانه دوبار باید ماهیان خود را غذا دهید. بنابراین دو زمان مشخص را برای خود در طول روز تعیین کنید و در همان زمان ها غذادهی را انجام دهید.

● تغذیه را به گونه ای انجام دهید که ماهی فقط مقدار غذایی را دریافت کند که بتواند ظرف یک تا دو دقیقه آن را مصرف نماید.

● با استفاده از تور، غذاهای اضافی جمع شده در سطح آب را جمع آوری کنید.

● غذای ماهی به فرم های مختلفی مثل پلت، پولکی، خشک و یخ زده در بازار وجود دارد. تغذیه ماهی از ماهیان زنده دیگر میتواند منجر به انتقال بیماری شود. همچنین میتوانید زالو و میگو برای تکمیل جیره غذایی ماهی خود تهیه نمائید.

● اگر در خارج شهر هستید میتوانید از یک غذادهنده ی اتوماتیک استفاده کنید.

● برخی از افراد هم برنامه ی غذایی ماهیان خود را به صورت تغذیه در 6 روز از هفته و عدم تغذیه در یک روز تنظیم می کنند. این کار برای ماهی مضر نیست و برای تمیز ماندن آکواریوم هم مفید است.

2. آکواریوم را دوبار در هفته تمیز کنید.

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-13-Version-3.jpg

● با استفاده از سیفون، 25-50% آب آکواریوم را خالی کنید و درون سطل تمیزی بریزید. سعی کنید در حین سیفون کردن بقایای موجود در لا به لای گراول ها را هم جمع کنید. گیاهان و دکور درون آکواریوم را نیز جداگانه تمیز کنید. با استفاده از سیفون، جلبک های روی شیشه را نیز بردارید. یک سطل دیگر را از آب شیر پر کرده و هواده را درون آن قرار داده و چند دقیقه زمان دهید. آکواریوم را با آب تصفیه شده دوباره پر کنید.

● از آب خارج شده از آکواریوم برای شست و شوی فیلترها استفاده کنید زیرا آب شهری باعث از بین رفتن تمام باکتری های مفید می شود.

● مطمئن شوید که هیتر را از برق جدا کرده باشید و یا آن را از آکواریوم خارج کنید.

● در آخر هم قسمت بیرونی آکواریوم را با دستمال یا حوله پاک کنید.

3. دما را کنترل کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-14-Version-3.jpg

از دماسنج های چسبی استفاده کنید و آن را در دیواره خارجی آکواریوم قرار دهید. روزانه به طور اجمالی عدد دماسنج را کنترل کنید. معمولا باید دما را بین 23-28 درجه سلسیوس حفظ کنید. تغییرات زیاد دمایی میتواند ناشی از اشکالات هیتر هم باشد و باید مورد توجه قرار گیرد.

4. سرمایه گذاری برای کیت تشخیص کیفیت آب

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-15-Version-3.jpg

● شما میتوانید این کیت ساده را از مراکز فروش آکواریوم یا پت شاپ ها تهیه کنید. این کیت حاوی آزمایشات آمونیاک، نیترات، نیتریت، قلیائیت و سختی آب می باشد. همچنین حاوی اطلاعات مفیدی درباره حد مجاز عناصر مختلف است. این کیت اطمینان خاطر شما را در سلامت ماهیان بالاتر می برد.

● آمونیاک از مدفوع ماهی دفع شده و بسیار سمی و برای ماهی مرگ آور است. به همین دلیل لازم است تا به کیفیت عملکرد فیلترها توجه ویژه ای شود.

5. مشکلات را فوراً برطرف کنید

aid1534632-v4-728px-Take-Care-of-Freshwater-Fish-Step-16-Version-3.jpg

در صورتی که فیلتر مشکل پیدا کرد سریعاً فیلتر جدیدی را از فروشگاه تهیه کنید. اگر آب حالت کف آلود گرفته باشد و شما بخواهید کیفیت آن را تست کنید باید حتما به وضعیت خود ماهی هم توجه داشته باشید. ممکن است که ماهی ها آسیب دیده یا مرده باشند. ماهیان بیمار را باید در مخزن جداگانه ای نسبت به ماهیان سالم نگه داری کرد و ماهیان مرده را حذف کرد.