بیماری کبوتر

 

معرفی کامل انواع بیماری کبوتر

 

کبوترها موجوداتی زیبا و دوست داشتنی هستند که قطعا پرورش آن‌ها بسیار لذت بخش خواهد بود، اگر قصد نگهداری از کبوتر را دارید باید با برخی از عوامل محیطی که سلامت کبوتر را با اختلال مواجه می‌کند آشنایی داشته باشید. در ادامه قصد داریم تا به طول کامل در رابطه با بیماری کبوتر توضیحاتی را خدمت شما همراهان عزیز ارائه دهیم.

 

توصیه می‌شود مکان نگهداری کبوتر (قفس) همواره تمیز و عاری از آلودگی محیطی باشد، همچنین در صورتی که ظرف غذا و ظرف آب کبوتر کثیف باشد و یا موجودات موذی در ظرف غذا و محیط نگهداری کبوتر وجود داشته باشد ممکن است خطر ابتلا به بیماری کبوتر افزایش یابد.

 

حال اگر کبوتر با یکی از انواع بیماری‌ها روبه‌رو شد و علائمی از خود نشان داد باید چه کنیم؟ یا بهتر است بگوییم راه درمان بیماری‌های مختلف در کبوتر چیست؟ در ادامه قصد داریم تعدادی از بیماری‌های کبوتر و درمان بیماری‌ها را بررسی کنیم.

 

بعد از طوطی ها و فنچ ها، کبوتر ها جزو پر طرفدار ترین پرندگان خانگی به شمار می‌روند.

 

ایرانیان از قدیم ایام کبوتر ها را به عنوان حیوان خانگی نگهداری می‌کردند و الان هم رواج دارد و حتی بیشتر هم شده است.

 

پس ما تصمیم گرفته‌ایم که در این مقاله به شایع‌ترین بیماری‌های آن‌ها بپردازیم، تا در صورت بروز علائم آن‌ها، صاحبان سریعا متوجه شده و آن‌ها را به کلینیک دامپزشکی ببرند.

 

همچنین در صورت نیاز می توانید از محتوا بیماری پرندگان نیز دیدن کنید.

 

درمان عفونت تنفسی کبوتر

 

عفونت تنفسی در کبوتران جزو بیماری‌هایی است که گاهی سبب مرگ کبوتر می‌شود. از علائم این بیماری می‌توان به کم شدن اشتها که کم شدن وزن را در پی دارد، سخت شدن بلعیدن غذا، سخت شدن تنفس و گاهی ناتوانی در پرواز کردن اشاره نمود.

 

در ابتدا برای درمان بیماری کبوتر بهتر است به بیمارستان دامپزشکی مراجعه فرمایید و با توجه به دستور دامپزشک نسبت به درمان عفونت تنفسی کبوتر و آغاز دوره دارویی اقدام کنید.

 

درمان عفونت تنفسی کبوتر

 

داروی درمان بیماری تنفسی کبوتر

 

نکته: این نکته را در نظر داشته باشید که برای درمان بیماری کبوتر باید حتما از پزشکان متخصص پرندگان مشاوره دریافت کنید و استفاده سرخود از دارو درمان بیماری تنفسی کبوتر می تواند باعث ایجاد مشکلات مختلفی شود.

 

برای درمان عفونت تنفسی کبوتر می‌توانید از داروهایی مانند Metronidazole و تریکو پلاس استفاده کنید. گاهی دامپزشکان برای درمان چرک گلو و دهان از قطره ویوله دژانسین بهره می‌برند، البته داروی لینکو داک نیز برای درمان این بیماری تاثیرگذاری بالایی دارد.

 

همچنین داروی تراپریم آنتی‌بیوتیک در درمان تنفس کبوتر بسیار موثر بوده و می‌توان این دارو را به مدت 5 روز پشت سر هم مصرف نمود. 2 لیتر آب تمیز آماده کرده و دارو را در آن حل کنید. توجه داشته باشید که اگر قصد دارید بیش از 5 روز برای کبوتر خود از این دارو استفاده کنید حتما باید با دامپزشک مشورت نمایید.

 

 

علت فلج شدن کبوتر

 

برخی از بیماری‌ها ممکن است باعث فلج شدن کبوتر شود، برای مثال بیماری بوتولیسم که از محیط‌های غیر بهداشتی پرورش می‌یابد و سبب ناتوانی در به حرکت درآوردن پا و بال در پرنده می‌شود. همچنین کبوتر مبتلا به بوتولیسم دیگر نمی‌تواند سر خود را بالا نگهدارد و سر ناخودآگاه به سمت پایین رها می‌شود.

 

ابتلا به بیماری مارک نیز می‌تواند علت فلج شدن کبوتر باشد، فلج کردن بال‌ها و پاها از ویژگی‌های این بیماری محسوب می‌شود که سیستم ایمنی بدن را به شدت ضعیف کرده و ممکن است عواقب جدی در پی داشته باشد. این بیماری کبوتر در شکل‌های مختلفی خود را بروز می‌دهد که در ادامه با انواع آن آشنا خواهیم شد.

 

  • فلج شدن زودگذر: معمولا در کبوترهای زیر 6 ماه ایجاد شده و کبوترهای مسن و بالغ را مبتلا نمی‌کند.

 

  • فلج چشم: فلج شدن چشم که سبب کوری در پرنده می‌شود.

 

  • فلج شدن حاد: ممکن است بدون هیچ علائمی باعث مرگ کبوتر شود و یا تا 60 هفتگی همراه کبوتر باشد.

 

  • فلج شدن کلاسیک: باعث ناهماهنگی در پاها می‌شود و معمولا کمتر از 15 درصد تلفات دارد.

 

درمان فلج شدن کبوتر

 

درمان این بیماری کبوتر جزو درمان‌های حمایتی بوده و استفاده از آنتی بیوتیک و ویتامین‌ها برای کبوتر توصیه می‌شود. اگر پرنده دیگری در خانه دارید بایستی کبوتر بیمار را از کبوتر دیگر دور نگه دارید و از ظرف غذای جداگانه‌ای استفاده کنید.

 

بیماری‌های دیگری مانند نیوکاسل نیز سبب فلج شدن کبوتر می‌شود که معمولا با علائمی چون لرزش، گرفتگی عضلات و پیچ خوردن گردن کبوتر همراه است. توصیه می‌شود واکسیناسیون کبوتران را جدی بگیرید و در زمان و سن مناسب نسبت به تزریق واکسن کبوتر اقدام فرمایید.

 

درمان عفونت بال کبوتر

 

درمان تنفس با دهان باز کبوتر

 

از دیگر علائم بیماری کبوتر می‌توان به تنفس با دهان باز اشاره نمود که این امر نشان از یک پنومونی در جوجه‌های تازه از تخم درآمده است. اگر داخل آشیانه مادر تمیز و خشک نباشد ممکن است جوجه از تخم درآمده به ذات‌الریه مبتلا شود.

 

برای درمان تنفس با دهان باز کبوتر می‌توان از داروهایی مانند تربوتالین استفاده نمود. همچنین از درمان‌های حمایتی و استفاده از آنتی بیوتیک ها در مقابله با عفونت‌های باکتریایی استفاده می‌شود. یکی از مواردی که در ادامه حیات پرنده تاثیر فراوانی دارد، حضور به‌موقع برای تشخیص و درمان بیماری کبوتر است.

 

در صورتی که متوجه شده‌اید کبوتر با دهان باز نفس می‌کشد و در خوردن غذا با مشکل روبه‌رو است بایستی سریعا به بیمارستان دامپزشکی مراجعه فرمایید.

 

درمان سرماخوردگی کبوتر

 

برای جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی کبوتر بایستی از دمای مناسب محل زندگی کبوتر اطمینان حاصل کنید. اگر دمای محیط سرد باشد امکان سرماخوردگی کبوتر وجود دارد.

 

از دیگر مواردی که احتمال ابتلای سرماخوردگی را افزایش می‌دهد می‌توان به تمیز نبودن محیط زندگی کبوتر، حمام کردن کبوتر با آب سرد، نوسانات دما و ضعف در سیستم ایمنی کبوتر اشاره نمود.

 

برای درمان سرماخوردگی کبوتر بایستی محیط او را گرم نگه دارید و اجازه دهید استراحت کند، برای انجام بازی و سرگرمی به کبوتر فشار نیاورید و در تمیز نگه‌داشتن محیط (قفس) وسواس به خرج دهید و از مواد مقوی در غذای کبوتر بهره ببرید.

 

در صورتی که علائمی نشان از بهبودی بیماری کبوتر دریافت نکردید می‌توانید از داروهایی مانند تی کا اس داک، تایلوزین داک و تایدوکسی ادوکر استفاده کنید.

 

توصیه می‌شود از مصرف خودسرانه دارو برای کبوتر جلوگیری کنید و داروهای ذکر شده و یا هر داروی دیگری را با توجه به دستور دامپزشک استفاده نمایید.

 

همچنین بهتر است از دادن میوه به کبوتر خودداری کنید زیرا ممکن است مصرف میوه در دوران سرماخوردگی باعث اسهال کبوتر شود.

 

درمان خانگی سرماخوردگی کبوتر

 

اگر قصد دارید بیماری کبوتر را در خانه درمان کنید می‌توانید یک فنجان آب جوش آماده کرده و در آن یک قاشق چای خوری روغن اکالیپتوس بریزید، سپس فنجان را نزدیک قفس نگه دارید تا کبوتر بتواند بخار حاصل از فنجان را استنشاق کند.

 

توجه داشته باشید که استفاده بیش از حد از این روش ممکن است باعث خفگی در کبوتر شود.

 

همچنین می‌توانید از گاو دانه برای درمان خانگی سرماخوردگی کبوتر استفاده کنید، به مدت 2 هفته هر روز به کبوتر گاو دانه بدهید.

 

توجه داشته باشید که دمای محیط را گرم نگه دارید و در صورتی که اشتهای کبوتر کم شده باشد می‌توانید از مکمل‌های غذایی استفاده کنید.

 

 

بیماری آسم

 

علائم این بیماری مشابه سرماخوردگی است همراه با تنفس سخت با دهان باز و تنفس صدا دار. برای درمان این بیماری می‌توان دو قطره ید خوراکی را در ٢٨ گرم آب حل کرد و روزی سه مرتبه از آن به پرنده داد.

 

همچنین می‌توان از بخار اکالیپتوس نیز استفاده کرد، بخار نباید به حدی زیاد باشد که باعث خفگی پرنده شود. محل نگهداری پرنده را گرم نگه دارید و از غذاهای مغذی نیز استفاده کنید.

 

عفونت استرپتوکوکی

 

عامل این بیماری عفونت استرپتوکوکوس است. این باکتری در همه‌جا وجود دارد و معمولا هنگامی که پرنده در اثر سایر بیماری‌ها ضعیف شده است این باکتری فرصت طلب باعث بروز بیماری می‌شود.

 

این باکتری در ده روز اول پس از خروج جوجه از تخم و در طول دوران جنینی باعث تلفات می‌شود. علائم این بیماری عبارت‌اند از: زخم‌های چرکی، آبسه‌های پوستی، ورم مفاصل و آبسه‌های کف پا. اگر این میکروب وارد خون شود، در طول یک یا دو روز موجب مرگ پرنده می‌شود.

 

 

بیماری درد چشم

 

این بیماری مسری است بنابراین باید کبوتر بیمار را از سایر کبوتران جدا کرد. این بیماری ممکن است به علت سرماخوردگی، عفونت چشمی و یا تماس چشم پرنده با چیزهای آلوده باشد.

 

علائم این بیماری شامل: جراحات پلک، خارج شدن مایع از چشم و پلک‌های به هم چسبیده است. بیماری نیز ممکن است به علت میکروب، جریان هوا و محل نگهداری پر از دود باشد. برای درمان این بیماری می‌توانید از قطره‌های چشمی استفاده کنید و یا می‌توانید از یک قطره روغن کرچک استفاده کنید.

 

اسهال

 

علت اسهال در کبوتران استفاده از غذاهای مانده و فاسد، تغییرات دما و آب و هوایی، ترس و هیجان، استفاده از دانه‌های کپک‌زده و آب کثیف است. علائم این بیماری شامل: کم‌اشتهایی، بی‌تفاوتی نسبت به اطراف، کثیف بودن اطراف مخرج و فضله آبکی است.

 

 

گرفتگی مجرای تخم گذاری

 

در این بیماری پرهای کبوتر ماده پف می‌کند، پرنده بی‌تحرک می‌ماند و پس از چند ساعت از بین می‌رود. این بیماری اغلب در ماده‌های جوان رخ می‌دهد. علت این بیماری این است که پرنده نمی‌تواند تخم را دفع کند.

 

گاهی نیز پوسته تخم تشکیل نمی‌شود و باعث بروز این بیماری می‌شود. برای درمان این بیماری می‌توانید با احتیاط اطراف مخرج را ماساژ دهید و محل نگهداری پرنده را گرم کنید.

 

 

یبوست

 

در این بیماری پرهای پرنده پف می‌کند، پرنده بی‌تفاوت در قفس می‌نشیند و سعی در دفع فضله می‌کند. رفتار پرنده در این بیماری مشابه بیماری گرفتگی مجرای تخم گذاری است.

 

دیگر علائم این بیماری عبارت‌اند از: سستی و بی‌حالی، کاهش اشتها، دفع فضله با زحمت، وجود رنگ سیاه در فضله و خشک بودن آن. علت یبوست در کبوترها تغذیه نامناسب و استفاده از غذاهای مانده است.

 

برای درمان این بیماری می‌توانید روغن مایع خوراکی را به مخرج پرنده بمالید و یا یک قطره روغن پارافین مایع یا روغن کرچک را در منقار پرنده بچکانید.

 

 

کرم های کبوتر

 

کرم های نواری انگل‌های روده‌ای هستند. انگل‌ها از مواد غذایی موجود در روده کبوتر تغذیه می‌کنند در نتیجه باعث می‌شود که کبوتر نتواند مواد غذایی موجود در روده را جذب کند.

 

این بیماری بر اثر آلوده و غیربهداشتی بودن محل نگهداری کبوتر ایجاد می‌شود. وجود انگل باعث تضعیف سیستم ایمنی پرنده، کاهش وزن و شادابی‌پرنده و مرگ زودرس می‌شود.

 

راه درمان این بیماری استفاده از کپسول‌های ضد انگل است. به گونه‌ای که روزانه ١عدد کپسول را با پودر لوامیزول مخلوط کنید و به مدت سه روز به کبوتر بدهید. برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری می‌توانید از حشره کش یا آهک زنده در محیط نگهداری کبوتر استفاده کنید.

 

 

عفونت هرپس ویروسی

 

عامل این بیماری نوعی ویروس است که در ابتدا باعث ایجاد مشکلاتی در دستگاه تنفسی پرنده می‌شود و سپس باعث ایجاد تغییراتی در اندام‌های داخلی کبوتر می‌شود؛ مثلا باعث التهاب کیسه‌های هوایی می‌شود.

 

در صورتی که این ویروس روی دستگاه عصبی تاثیر بگذارد باعث ناتوانی در حرکت و فلج شدن پاها و بال‌ها می‌شود. گاهی نیز باعث پیچش گردن کبوتر و در نهایت باعث مرگ می‌شود.

 

برای درمان این بیماری کافی است دمای محیط را به بالای ۵٠ درجه برسانید و از ضدعفونی‌های معمولی استفاده کنید. بهترین راه برای پیشگیری از این بیماری واکسیناسیون است.

 

 

بیماری شپش

 

شپش نوعی انگل خارجی است که روی پوست کبوتر زندگی می‌کند و از پرها و پوست تغذیه می‌کند. همه کبوترها در بدنشان شپش دارند، اما اگر تعداد این شپش‌ها بیش از حد زیاد باشد باعث ایجاد مشکلاتی در کبوتر می‌شود.

 

شپش از پروتئین‌های موجود در پر و چربی سطح پرها تغذیه می‌کند. چربی موجود در پرها از خیس شدن پر جلوگیری می‌کند؛ بنابراین شپش‌ها باعث می‌شوند پرهای کبوتر ژولیده شوند و در مقابل آب محافظی نداشته باشند.

 

شپش‌ها همچنین باعث خارش، پوسته پوسته شدن ناحیه‌های بی‌پر کبوتر و ایجاد سوراخ در ساقه پر می‌شوند. برای درمان این بیماری می‌توانید کاربایل ۵% و ملاتیون ۴% را با آب مخلوط کنید و روی پرها و قفس کبوتر اسپری کنید.

 

کنکر

 

کنکر نوعی بیماری واگیردار است اما خارج از بدن بیش از چند دقیقه دوام نمی‌آورد. این بیماری بیشتر روی گلو اثر می‌گذارد و باعث برآمدگی در لوزه‌ها و مشکلات تنفسی می‌شود.

 

این بیماری علاوه بر گلو روی چینه دان، مجرای صفراوی و سایر قسمت‌های دستگاه گوارش نیز ممکن است تاثیر گذارد؛ بنابراین کنکو قسمت‌هایی از بدن را که نزدیک دستگاه گوارش هستند تحت تاثیر می‌گذارد.

 

بی‌حالی و خونریزی از دهان و مجرای دفعی، اسهال و کاهش وزن از دیگر علائم کنکر هستند. در صورتی که این بیماری درمان نشود باعث مرگ کبوتر می‌شود بنابراین برای درمان بهتر است به دامپزشک مراجعه کنید.

 

سندرم ویروس آدنو-ایکولای

 

این بیماری یکی از مهم‌ترین بیماری‌ها بین کبوتران ۶ تا ٩ ماهه است. علائم این بیماری شبیه به بیماری نیوکاسل است با این تفاوت که در نیوکاسل کبوتر عطش بیشتری دارد و مشکلات عصبی مانند چرخش سر و گردن دارد.

 

علائم این بیماری عبارت‌اند از: بالا آوردن دان، از دست دادن وزن، فضله آبکی و به رنگ روشن، از دست دادن اشتها و مرگ ناگهانی. این بیماری روش درمان شناخته شده‌ای ندارد؛ اما می‌توانید با مشورت دامپزشک از داروی داکوکسین استفاده کنید.

 

 

چه کنم کبوترم بیمار نشود؟

 

1- از ورود کبوتر غریبه به لانه یا قفس کبوتر جلوگیری کنید. هنگامی که کبوتر جدیدی خریداری می کنید، این کبوتر ممکن است ناقل بیماری باشد و کبوترهای شما را نیز آلوده کند؛ بنابراین ابتدا پاهای او را با آب و مواد ضدعفونی کننده بشویید سپس به مدت یک هفته او را در قفس جداگانه‌ای قرار دهید. در صورتی که در طول این یک هفته علائم خاصی را مشاهده نکردید می‌توانید او را به قفس کبوتران خود منتقل کنید.

 

۲. لانه یا قفس کبوتران را ضدعفونی کنید. بهتر است این کار را هر ۴٠ روز یک‌بار انجام دهید. همچنین پس از اتمام دوره بیماری نیز این کار را انجام دهید.

 

۳. هنگامی که می‌خواهید به لانه کبوتران سر بزنید از لبتس جداگانه‌ای استفاده کنید. این کار احتمال ورود آلودگی از طریق شما را کاهش می‌دهد.

 

۴. از ورود دیگر پرندگان به لانه جلوگیری کنید. سایر پرندگان مانند گنجشک، سار و… ممکن است ناقل بیماری باشند و در اثر ورود به لانه و یا استفاده از آب و دانه کبوتران باعث انتقال بیماری به کبوتران شوند.

 

۵. ظرف آب و دانه کبوتران را به طور منظم تمیز یا تعویض کنید.

 

۶. در صورت مشاهده هرگونه علائم بیماری در کبوتر سریع او را از سایر کبوتران جدا کنید.

 

غذاها و مواد سمی در کبوتران

 

کبوتر ها جزو پرندگان خانگی محبوب در ایران به شمار می‌روند که از قدیم ایام در بین ایرانیان محبوبیت داشته‌اند و امروزه هم این محبوبیت را دارند.

 

۱. دانه‌های سیب: دانه‌های سیب به همراه دانه‌های سایر میوه‌ها مانند هلو، زرد آلو، گیلاس و گلابی سمی هستند، بنابراین از مصرف آن‌ها توسط کبوتر جلوگیری کنید.

 

۲. نمک: استفاده از نمک زیاد در غذای پرنده باعث کم‌آبی بدن، تشنگی، اختلال در عملکرد کلیه و مرگ می‌شود؛ بنابراین از غذاهای شور برای کبوتران استفاده نکنید.

 

۳. شکلات: مصرف شکلات توسط پرندگان باعث اسهال و استفراغ می‌شود و در صورت پیشرفت بیماری باعث تشنج و مرگ پرنده می‌شود.

 

۴. الکل: مصرف الکل باعث تضعیف اندام‌های حیاتی پرنده می‌شود و ممکن است باعث مرگ پرنده شود.

 

۵. قارچ: مصرف قارچ خام یا پخته توسط پرنده باعث بروز بیماری‌های گوارشی می‌شود.

 

۶. برگ گوجه فرنگی: برگ گوجه فرنگی حاوی مواد سمی است و برای کبوتران مضر است، اما مصرف خود گوجه فرنگی مانعی ندارد.

 

۷. آووکادو: پوست و هسته آووکادو باعث نارسایی قلبی در پرندگان می‌شود.

 

۸. حبوبات خشک و خام: استفاده از حبوبات پخته شده توسط کبوتران مانعی ندارد، اما حبوبات خشک به علت دارا بودن سمی به نام هموگلوتینین برای پرندگان مضر است.

 

۹. پیاز: مصرف بیش از حد پیاز توسط پرنده باعث اسهال، استفراغ و در نهایت کم خونی می‌شود که باعث ایجاد مشکلات تنفسی و مرگ ناگهانی پرنده می‌شود.

 

۱۰. کافئین: از مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار مانند چای، نوشابه و قهوه توسط کبوتر خودداری کنید؛ زیرا این نوشیدنی‌ها به دلیل داشتن کافئین باعث اختلالات قلبی در پرندگان می‌شوند. به‌جای آن‌ها از آب میوه‌های تازه استفاده کنید.

 

بیماری‌های مشترک انسان با کبوتر

 

بیماری‌های مشترک به بیماری‌هایی گفته می‌شود که قابل انتقال بین انسان و حیوانات هستند.

 

افراد پیر، کودکان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند افراد مبتلا به ایدز، کسانی که داروهایی مانند کورتون استفاده می‌کنند، کسانی که عمل پیوند عضو انجام داده‌اند و افرادی که به علت ابتلا به سرطان تحت شیمی درمانی قرار دارند بیش از دیگران در معرض این بیماری‌ها هستند.

 

از جمله بیماری‌های مشترک بین انسان و کبوتران می‌توان سل مرغی، آنفلوانزای پرندگان، بیماری‌های انگلی، بیماری اورنیتوز، نیوکاسل و آلوئولیت آلرژیک را نام برد.

 

بیماری‌های انگلیامکان انتقال انگل‌هایی مانند شپش از پرندگان به انسان بسیار زیاد است. در صورتی که شخصی به شپش مبتلا باشد به‌راحتی می‌تواند این بیماری را به دیگران انتقال دهد.

 

بیماری اورنیتوز: پرنده مبتلا به این بیماری علائمی نظیر اسهال، ترشح از چشم و بینی و سرفه را نشان می‌دهد. این بیماری در انسان علائمی مشابه به آنفلوانزا دارد. این علائم شامل: تب و لرز، سردرد شدید و مشکلات تنفسی است. در صورت درمان نشدن این بیماری منجر به مرگ می‌شود.

 

نیوکاسل: همان‌طور که گفته شد عامل این بیماری نوعی ویروس است. این ویروس از طریق تماس با مدفوع، آب و ظروف غذای پرنده به انسان منتقل می‌شود.

 

علائم این بیماری در پرندگان عبارت‌اند از: مشکلات تنفسی، گیج خوردن سر و گردن، از دست دادن اشتها، اسهال و چرخیدن به دور خود. از آنجا که این بیماری راه درمانی ندارد تعداد کمی از پرندگان از این بیماری جان سالم به در خواهند برد. تب و لرز و بی‌حالی از علائم مشترک این بیماری بین انسان و کبوتران است.

 

کمپیلوباکتریوزیس: عامل این بیماری نوعی باکتری گرم منفی است. علائم این بیماری در کبوتران عبارت‌اند از: بی‌حالی، کاهش اشتها و وزن، اسهال به رنگ زرد. این بیماری از طریق خوردن تخم پرندگان ضعیف یا گوشت آن‌ها به انسان منتقل می‌شود.

 

علائم این بیماری در انسان: اسهال، تب، دل درد و سر درد است. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیش از دیگران در معرض این بیماری هستند.

 

آنفلوانزای پرندگان: عامل این بیماری نوعی ویروس است که از طریق تماس مستقیم با پرنده، تماس با مدفوع پرنده و یا اشیای آلوده به مدفوع پرنده به انسان منتقل می‌شود.

 

آلوئولیت آلرژیک: این بیماری با نام هایی چون پنومونی افزایش حساسیت، بیماری ریوی در کبوتران و پنوموکوینوزیس نیز شناخته می‌شود. این بیماری سه شکل حاد، تحت حاد و مزمن دارد.

 

در صورتی که شخصی به مدت ۴ ساعت در معرض بزاق، ذرات جدا شده از پوست کبوتر، مدفوع و یا غبار مربوط به پر کبوتران قرار بگیرد ممکن است به نوع حاد این بیماری دچار شود.

 

که علائمی نظیر مشکلات تنفسی، عطسه و تب دارد. در صورتی که شخص به مدت بیشتری در معرض مواد آلرژیک مانند مدفوع و غبار مربوط به پر قرار بگیرد به نوع تحت حاد مبتلا می‌شود.

 

در این صورت شخص سرفه‌های خشکی می‌زند و مشکلات تنفسی او بیشتر می‌شود. اگر شخص به زودی از این مواد آلرژی زا فاصله بگیرد علائم نوع حاد و تحت حاد بیماری از بین خواهند رفت؛ اما اگر شخص دائما با این مواد آلرژی زا در تماس باشد به نوع مزمن این بیماری دچار می‌شود که علائمی از قبیل: عطسه خشک، کاهش وزن و سختی در تنفس دارد که در نتیجه سبب آسیب ریوی می‌شود.

 

چیکار کنیم از کبوتر بیماری نگیریم؟

 

بهترین راه برای پیشگیری از بیماری‌های مشترک رعایت بهداشت و مراجعه منظم به دامپزشک است؛ بنابراین بهتر است توصیه‌های زیر را جدی بگیرید.

 

۱. در صورتی که پرنده شما علائم بیماری نظیر کسلی، اسهال و بی‌اشتهایی دارد فورا به دامپزشک مراجعه کنید و برای تمیز کردن قفس پرنده از دستکش استفاده کنید.

 

۲. بعد از تماس با پرنده یا تمیز کردن لانه دستان خود را با آب و صابون بشویید.

 

۳. لوازم و اجزای قفس را در سینک ظرفشویی نشویید.

 

۴. هرگز از ظروف مشترک با کبوتر استفاده نکنید، زیرا اگر کبوتر بیمار باشد از این طریق می‌تواند بیماری را به شما نیز منتقل کند.

 

۵. قفس کبوتر را در اتاق خواب و در معرض باد کولر و جریان هوا قرار ندهید.

 

۶. از آنجا که بوسیدن پرنده عملی غیربهداشتی است توصیه می‌شود این کار را انجام ندهید.

 

۷. در صورتی که پرنده را در خانه نگهداری می‌کنید از دستگاه تصفیه هوا استفاده کنید.

 

۸. هرچند وقت یک‌بار برای چکاب پرنده به دامپزشک مراجعه کنید.

 

کمک‌های اولیه در کبوتر

 

هنگامی که کبوتر شما آسیب‌دیده و یا علائم بیماری را نشان می‌دهد بهترین راه مراجعه به دامپزشک است؛ اما گاهی لازم است قبل از مراجعه به دامپزشک یک سری اقدامات اولیه را انجام دهید تا حال پرنده وخیم تر نشود.

 

برای مثال اگر پرنده شما دچار خونریزی سطحی شده برای جلوگیری از خونریزی می‌توانید از جوش شیرین یا آرد ذرت استفاده کنید. همچنین می‌توانید یک پد گازی را در محل خونریزی قرار دهید.

 

در صورتی که خونریزی به حدی شدید است که نمی‌توانید آن را کنترل کنید، محل خونریزی را فشار دهید و فورا به دامپزشک مراجعه کنید. در صورت مشاهده خون در مدفوع یا استفراغ پرنده نیز باید سریعا به دامپزشک مراجعه کنید.

 

اگر کبوتر شما دچار سوختگی شد محل سوختگی را به آرامی با آب سرد بشویید سپس به دامپزشک مراجعه کنید. در چنین موردی هرگز از روغن یا پماد در محل سوختگی استفاده نکنید، زیرا باعث آسیب به بافت می‌شوند.

 

استفاده از روغن در محل سوختگی نیز احتمال ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد. اگر کبوتر شما دچار لرزش شده، هنگام راه رفتن تلوتلو می‌خورد، به‌صورت دایره وار حرکت می‌کند و یا به علت ضعف نمی‌تواند بلند شود ممکن است دچار بیماری، شوک یا مشکل عصبی باشد. در این حالت تا هنگام مراجعه به دامپزشک کبوتر را در محیطی گرم، آرام و تاریک نگه دارید.

 

اگر پا یا بال کبوتر شما دچار شکستگی شده است بهتر است قبل از مراجعه به دامپزشک به منظور کاهش درد قسمتی را که دچار شکستگی شده آتل ببندید. اگر کبوتر شما دچار حساسیت شده باشد و یا در تماس با مواد سمی باشد، ممکن است دچار خارش شود و با نوک زدن به پوست خود و خاراندن آن باعث ایجاد زخم شود.

 

در این صورت برای از بین بردن آلودگی از روی پوست کبوتر بهتر است پرنده را بشویید سپس به دامپزشک مراجعه کنید. در صورت مشاهده سایر علائم مانند مشکلات تنفسی، کم‌اشتهایی، وجود زخم، اسهال و استفراغ شدید، بیماری‌های چشمی و ضایعات پوستی نیز به دامپزشک مراجعه کنید.

 

سخن پایانی

 

در این مطلب نکاتی در رابطه با بیماری کبوتر و انواع درمان بیماری‌ها ذکر شد، در صورتی که نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید می‌توانید با کارشناسان ما در بیمارستان دامپزشکی دکتر تقی پور تماس بگیرید.

 

شماره تماس: ۲۲۳۸۴۸۰۰

صفحه اینستاگرام: dr.taghipour.pethospital@

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *