انگل پرندگان

 

 

انگل پرندگان

 

انگل پرندگان برخلاف سگ و گربه به صورت عمومی تشخیص داده نمیشوند اما در صورت به وجود آمدن به دلیل ایجاد شرایط بالینی میتوانند خطرساز باشند. به طور کلی انگل ها موجودات زنده ای هستند که در بدن میزبان زندگی میکنند و با تغذیه از محلی که در آن به وجود آمدند باعث ایجاد بیماری های مختلف میشوند.

 

انگل پرندگان باتوجه به نقطه ای که در آن زندگی میکنند متفاوت است و با در نظر گرفتن نوع زندگی انگل ها که عبارتند از: انگل های داخلی و خارجی، موقتی و دائمی، اختیاری و اجباری میتواند در نوع خود باعث ایجاد اختلال در بدن و زندگی پرنده شوند.

 

انواع مختلفی از انگل پرندگان وجود دارند که با درنظر گرفتن محل زندگیشان عوارض و علائم متفاوتی دارند که در ادامه به بررسی هرکدام از این انگل ها خواهیم پرداخت.

 

همچنین شما همراهان گرامی میتوانید با کلیک بر روی بیماری نیوکاسل از مطالب ارائه شده درباره این بیماری دیدن فرمایید.

 

انواع بیماری انگل پرندگان

 

انواع بیماری انگل پرندگان

 

بیماری انگل پرندگان باتوجه به انواع مختلف و تاثیرات متفاوتی که دارند میتوانند سلامت بدن و رفاه زندگی پرندگان را تا حد زیادی تحت تاثیر خود قرار دهند. توجه داشته باشید که انگل پرندگان از نوع بیماری های شایع بوده و در صورت سهل انگاری در درمان هرکدام از موارد، عواقب جبران ناپذیری خواهند داشت.

به همین منظور انواع انگل پرندگان عبارتند از:

 

  • ژیاردیازیس (GIARDIASIS) یا انگل معده: این بیماری که توسط ژیاردیا ایجاد میشود، روده پرندگان را تحت تاثیر خود قرار میدهد و میتواند حتی تا ماه ها هم در در مدفوع پرنده مبتلا شده زنده بماند و به پرندگان دیگر هم منتقل شود. این انگل از طریق آشامیدن و حمام کردن با آب آلوده، مدفوع پرنده ناقل، ترشحات دهان و بینی پرنده منتقل میگردد.

از علائم این انگل میتوان به خارش، بی اشتهایی، پرکنی و کاهش وزن شدید اشاره کرد. که برای درمان از داروهایی نظیر: مترونیدازول و کارنیدازول استفاده میشود.

 

  • کوکسیدیوز (COCCIDIOSIS) یا انگل روده: این انگل توسط کوکسیدیا ایجاد شده و مستقیما روده پرنده را درگیر میکند به طوری که با گذشت زمان بافت دیواره روده را به طور کامل از بین برده و باعث ایجاد رسوب در آن منطقه میشود. راه انتقال این بیماری از طریق غذا و آب آلوده میباشد.

علائمی که این بیماری از خود بروز میدهد عبارتند از کاهش وزن و اشتها شدید، اسهال و استفراق و همچنین بیحالی و افسردگی. همچنین برای درمان این بیماری از آمپرولیوم استفاده میشود.

 

کریپتوسپوریدیوز (CRYPTOSPORIDIOSIS) یا انگل گوارش

 

  • کریپتوسپوریدیوز (CRYPTOSPORIDIOSIS) یا انگل گوارش: این انگل معمولا در پرندگانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند به وجود می آید. به طوری که با تحت تاثیر قرار دادن سیستم گوارشی، تنفسی و مجرای ادراری باعث کاهش وزن و اشتها، تنگی نفس و ایجاد مشکل در دفع ادرار و مدفوع باعث اذیت شدن پرنده میشود.

متاسفانه راه تشخیص این بیماری بسیار دشوار بوده و مقاومت بسیار زیادی دربرابر مواد شیمیایی دارد به همین منظور همچنان راه درمان و دارو مشخصی برای این بیماری درنظر گرفته نشده است.

 

  • تریکومونیازیس (TRICHOMONIASIS) یا انگل دهان: انگل تریکومونیازیس معمولا به صورت ضایعاتی در دهان و حلق پرنده مشاهده میشود. به طوری که بعد از گذشت زمان این ضایعات را میتوان روی دهان پرنده مشاهده کرد. این بیماری از طریق آشامیدن آب آلوده، به صورت مادر زادی از مادر به جوجه، تماس مستقیم با پرنده مبتلا به پرندگان دیگر منتقل میشود.

علائم این بیماری عبارتند از: کاهش وزن شدید، ایجاد ضایعات در دهان پرنده، بوی بد دهان، اسهال و استفراق اشاره کرد. برای درمان این انگل پرندگان از داروهایی نظیر رونیدازول، مترونیدازول و کارنیدازول ها استفاده میشود.

 

توکسوپلاسموز (TOXOPLASMOSIS)

 

  • توکسوپلاسموز (TOXOPLASMOSIS): این انگل از نوع بیماری های نادر میباشد و معمولا تعداد کمی از پرندگان دچار این بیماری میشوند. اما توجه داشته باشید که در صورت ابتلا پرنده به این انگل میتواند در پرندگان و سایر حیوانات تاثیر بگذارد. علائم این بیماری عبارتند از: مشکلات گوارشی، کاهش وزن و بیحالی.

 

  • سستودها (CESTODES) یا کرم های نواری: این بیماری به صورت کرم های نواری در دیواره روده پرنده ایجاد میشوند و از مواد غذایی تغذیه میکنند. به طور کلی این بیماری در دستگاه گوارش پرندگان ایجاد شده و باعث کاهش وزن شدید پرنده میشوند.

علائمی که پرنده در صورت ابتلا به این بیماری از خود نشان میدهد عبارتند از: کاهش وزن در صورت تغذیه مناسب، بیحالی و کسلی شدید، تغییری ظاهر، عدم رشد جوجه ها. دامپزشکان برای درمان این بیماری معمولا از داروی پرازیکوانتل استفاده میکنند.

 

  • انگل های خارجی: بیشترین نوع گزارش شده از انگل پرندگان همین انگل های خارجی هستند. این بیماری از طریق شپش، کنه و کک ها به پرندگان منتقل میشوند و به راحتی پرنده را درگیر بیماری میکنند. از تاثیرات این بیماری میتوان به خارش، ریزش پر و التهاب پوست اشاره کرد.

 

توجه داشته باشید برای پیشگیری از بیماری انگل پرندگان، برنامه غذایی مناسب و رعایت بهداشت محیط زندگی پرنده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اما نکته ای که لازم است در نظر داشته باشید، معاینه پرنده توسط دامپزشک به صورت دوره ای تاثیر بسزایی در تشخیص و درمان بیماری ها دارد و روند درمان به صورت دقیق و موثر انجام خواهد شد.

 

لازم به ذکر است که تجویز هر دارویی باید تحت نظر مستقیم دامپزشک صورت پذیرد تا از بروز عوارض جانبی جلوگیری شود و درمان به صورت موثر انجام شود.

 

راههای پیشگیری از بیماری انگل پرندگان چیست؟

 

راههای پیشگیری از بیماری انگل پرندگان چیست؟

 

همواره توجه داشته باشید بهترین راه برای مقابله با بیماری های مختلف، جلوگیری از ابتلا به آن میباشد و با توجه به پروتکل های پیشگیری، میتوانید تا حد زیادی از مبتلا شدن پرنده خود به هر نوع بیماری جلوگیری کنید. پیشگیری از بیماری انگل پرندگان شامل اقداماتی است که در صورت رعایت این نکات به صورت منظم، میتواند به حفظ سلامت پرندگان کمک شایانی کند.

برخی از این اقدامات عبارتند از:

 

  • ارائه تغذیه مناسب:

همواره برنامه غذایی مناسب با هر موجودی میتواند خطر ابتلا به هرگونه بیماری را تا حد زیادی کاهش دهد. در پرندگان هم این موضوع یک موضوع مهم و حیاتی به شمار میرود و شما میتوانید با ارائه برنامه غذایی متعادل و مغذی به تقویت سیستم ایمنی بدن پرنده کمک کند و پرندگان در برابر بیماری های انگلی مقاوم سازد.

شما میتوانید از مکمل های تقویتی مانند ویتامین ها و مواد معدنی برای تقویت سیستم ایمنی بدن پرنده استفاده کنید.

 

  • معاینات دوره توسط پزشک:

یکی از نکات مهم برای پیشگیری از بیماری، معاینات دوره ای توسط پزشک است. در صورت معاینات دوره ای پزشک معالج میتواند با بررسی پرونده پزشکی اقدامات مناسب و همچنین تشخیص زود هنگام انگل ها و درمان به موقع را شروع کند.

 

  • بهداشت محیط زندگی پرندگان:

محیط زندگی پرندگان باید به صورت دقیق و منظم تمیز و انگل زدایی شود تا خطر انتقال این بیماری به تخم پرندگاگن کاهش یابد، همچنین استفاده از بستر مناسب و تعویض مرتب به صورت روزانه، خطر ابتلا به بیماری انگل پرندگان را تا حد زیادی کاهش دهد.

 

  • کنترل انگل های خارجی:

متاسفانه یکی از اصلی ترین دلایل ابتلا به بیماری انگل پرندگان، کنترل نکردن محل زندگی پرنده از نظر وجود حشراتی مانند مگس ها و پشه ها و همچنین شپش ها و کنه ها میباشد. شما میتوانید برای دفع حشرات از توری های حشره گیر و برای کنترل شپش و کنه ها از اسپری های ضد انگل استفاده کنید.

 

  • جداسازی پرنده بیمار از سایر پرندگان:

پرنده جدیدی که به محیط اضافه میشود یا پرندگان که نشانه های مشکوکی از خود نشان میدهند باید از پرندگان دیگر جدا شوند تا از انتقال انگل ها جلوگیری شود.

 

استفاده از آب تمیز

 

  • استفاده از آب تمیز:

توجه داشته باشید آشامیدن آب آلوده یکی از اصلی ترین راههای انتقال بیماری انگل پرندگان میباشد، پس توجه داشته باشید همواره از آب تمیز و مطمئن برای آشامیدن و حمام پرنده استفاده کنید.

 

  • برنامه ریزی برای درمان مناسب:

در صورت ابتلا پرنده به بیماری انگل پرندگان باید برنامه ریزی دقیق و منظمی صورت پذیرد تا درمان به صورت کامل انجام شود. همچنین استفاده از داروهای پیشگیرانه مانند ضد انگل ها، تاثیر زیادی در درمان این بیماری میگذارند.

 

  • کنترل دما و رطوبت محیط:

توجه داشته باشید دما و رطوبت هم میتوانند باعث ابتلا به این بیماری شوند که شما با کنترل رطوبت محیط میتوانید خطر ابتلا به بیماری را حدی کاهش دهید.

 

  • کنترل دفعات:

دفعات پرندگان باید به صورت منظم بررسی شود، زیرا بیشتر انگل ها از طریق مدفوع پرنده خارج میشوند که باعث تغییر رنگ و خارج شدن از حالت نرمال میشود.

 

راههای کنترل انگل های خارجی (شپش ها و کنه ها)

 

راههای کنترل انگل های خارجی (شپش ها و کنه ها)

 

همانطور که عنوان شد، انگل های خارجی یکی از اصلی طریق راههای انتقال بیماری انگل پرندگان میباشند، به طوری که اگر از ورود آنها به محل زندگی پرنده جلوگیری نشود، به راحتی پرنده را درگیر هر نوع بیماری میکنند. جلوگیری از شپش ها و کنه ها نیازمند رعایت نکات بهداشتی است که در ادامه به برخی از این نکات میپردازیم.

 

  • نظافت محیط زندگی پرندگان:

قفس و محیط زندگی پرنده همواره باید به طور منظم و دقیق تمیز و ضد عفونی شود، همچنین بستر قفس باید به صورت روزانه انگل ضدایی گردد.

 

  • حمام منظم:

توجه داشته باشید حمام منظم پرنده با آب تمیز و یا اسپری مرطوب کننده، یکی از مهم ترین راههای کنترل شپش ها و پشه ها میباشد.

 

  • استفاده از داروی ضد انگل:

داروهای ضد انگل مانند ایورمکتین که به صورت قطره ای در زیر پرهای پرنده اعمال میشود، در انگل ضدایی تاثیر زیادی دارد.

 

  • بررسی و کنترل منظم:

پرندگان باید به صورت منظم از وجود هرگونه مورد مشکوک یا انگل های خارجی برررسی شوند تا در صورت مشاهده، فورا اقدامات درمانی مناسب اعمال گردد. روش هایی که عنوان شد میتوانند تاثیر بسیار زیادی برای کنترل کنه و شپش ها در جلوگیری از رشد و تکثیر آنها داشته باشند.

همچنین توصیه میشود که صورت مشاهده هرگونه علائم بیماری به دامپزشک مراجعه کنید.

 

روشهای تشخیص انگل پرندگان

 

روشهای تشخیص انگل پرندگان

 

در برخی موارد با توجه به مشاهده علائم بالینی، تشخیص بیماری به مراتب آسان تر میشود. اما برای تشخیص دقیق تر بیماری، پزشکان از آزمایشات مختلف استفاده میکنند.

اولین راه تشخیص بیماری از طریق معاینه فیزیکی انجام میشود اما در صورتی که علائم مشخصی نداشته باشد، آزمایش از طریق مدفوع، آزمایشات خونی کمک زیادی در تشخیص بیماری انگل پرندگان میکنند.

 

کدام گونه از پرندگان در معرض ابتلا به بیماری هستند؟

 

بیماری انگل پرندگان میتواند به بیشتر پرندگان منتقل گردد، اما پرندگانی که در بیشتر در خطر ابتلا هستند، عبارتند از: قناری ها و طوطی ها.

 

این پرندگان به دلیل که بیشتر به عموان پرندگان خانگی شناخته میشوند، بیشتر در معرض ابتلا هستند، زیرا باتوجه به اینکه برخی از صاحبان پرندگان به بهداشت محیطی و تغذیه پرندگان، توجه مناسبی نمیکنند، این پرندگان دچار بیماری انگل پرندگان میشوند.

 

سخن پایانی

 

در مجموع بیماری انگل پرندگان از نوع بیماری های مسری و خطرناک است که در صورت سهل انگاری در روند درمان، عوارض جبران ناپذیری به همراه دارد. توصیه میشود به صورت دوره ای پرنده را تحت درمان و زیرنظر پزشک قرار دهید تا در صورت بروز هرگونه علائمی، دامپزشک با مراجعه به سابقه درمان و پرنده پزشکی پرنده، اقدام به آغاز درمان کند.

همچنین در کنار معاینات دوره ای، محیط زندگی پرنده را به صورت منظم، تمیز و انگل ضدایی کنید، تا از بروز هرگونه بیماری جلوگیری شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *