معرفی پیومترا در حیوانات خانگی :

پیومترا، عفونت باکتریایی رحم است که باعث می­شود رحم پر از مواد چرکی شود. این بیماری به علت عفونت ثانویه ­ی باکتریایی ناشی از اختلال هورمونی ایجاد می ­شود. در این مقاله به معرفی کلی بیماری، علایم بالینی، روش های تشخیصی و درمانی این بیماری می پردازیم.

این عفونت باکتریایی در نتیجه ی هایپرپلازی وابسته به هورمون آندومتر ایجاد می شود. دیواره­ های ضخیم شده­ ی آندومتر محیط مناسبی را برای رشد باکتری ­ها فراهم می­ کند. پیومترا در سگ های مسن و عقیم نشده (بیشتر از 6 سال) شایع تر است (این بیماری در یک چهارم ماده­ های عقیم نشده بروز پیدا می کند). پیومتر باز زمانی است که سرویکس باز می­ ماند و به خروج مواد چرکی منجر می­ شود. پیومتر بسته خطر بیشتری دارد، زیرا سرویکس بسته است و مواد چرکی در رحم تجمع می یابند. حیوانات مبتلا به پیومتر بسته نسبت به پیومتر باز اغلب بیماری شدید­ تری دارند. درمان انتخابی پیومتر، عقیم سازی است. دارو درمانی بایستی زمانی انجام بگید که حفظ توانایی تولید مثل در بیمار دارای اهمیت است. در صورتی که پیومترا درمان نشود، یک بیماری کشنده است، پس در صورت بروز علایم بالینی مرتبط با این بیماری، سریعا با دامپزشک تماس بگیرید و حیوان خانگی تان را به کلینیک دامپزشکی منتقل کنید. عقیم سازی راه پیشگیری از پیومترا است و باید در همه­ ی حیواناتی که برای اهداف تولید مثلی و پرورشی استفاده نمی ­شوند، انجام بگیرد. عقیم سازی نه تنها از پیومترا، بلکه از بسیاری دیگر از بیماری های دیگر پیشگیری می کند، پس تا جایی که امکان پذیر است و برایتان مقدور می باشد، حیوان خانگی تان را عقیم کنید.

علایم بالینی پیومترا در حیوانات خانگی :

  • ترشحات موکوسی چرکی یا سروزی خونی در پیومتر باز دیده می­ شود.
  • سایر علایم بالینی عبارتند از پرنوشی / پر ادراری، تب، استفراغ، کاهش ­اشتها یا بی اشتهایی، ضعف، بی حالی و تورم ناحیه ی شکمی.
  • در موارد شدید سپتی سمی و شوک بروز پیدا می کند.

تشخیص پیومترا در حیوانات خانگی :

  • سونوگرافی و رادیوگرافی شکم، بزرگ شدگی رحم را نشان می ­دهند. زمانی که قطر رحم کمتر از قطر روده­ باریک باشد، تفریق رحم از روده­ باریک از طریق رادیوگرافی مشکل خواهد بود.
  • در بیماران مبتلا به پیومتر باز، سیتولوژی می تواند از ترشحات مهبلی انجام گیرد. ترشحات معمولا نوتروفیل­ های دژنره شده و باکتری ­های داخل و خارج سلولی را نشان می ­دهد. سیتولوژی بیماران مبتلا به التهاب مهبل مشابه این بیماری خواهد بود، بنابراین تشخیص تفریقی صرفا به واسطه ی سیتولوژی مشکل خواهد بود.
  • یافته ­های هماتولوژی التهاب را نشان می ­دهد که تاکنون برای پیومتر غیر اختصاصی هستند. آزمایش خون ممکن است به رد کردن سایر علل احتمالی (با توجه به علایم بالینی) کمک کند.

درمان پیومترا در حیوانات خانگی :

  • در صورت بروز هر گونه علایم بالینی در سگ ماده­ عقیم نشده، بایستی به پیومترا مشکوک شد.
  • عقیم کردن درمان انتخابی این بیماری است. قبل از انجام عمل جراحی، وضعیت حیوان بایستی از نظر مایعات، الکترولیت ها و تعادل اسید – باز تثبیت شود.
  • دارو درمانی فقط زمانی باید انجام بگیرد که سعی بر حفظ رحم در حیوانات مخصوص تولید مثل باشد. دارو ها عبارتند از آنتی بیوتیک­ ها، درمان هورمونی و مایعات. دارو درمانی همیشه باید از نزدیک تحت نظر قرار بگیرد، زیرا همیشه موفقیت آمیز نیست.