درماتوفیتوز

 

درماتوفیتوز

درماتوفیتوز یا (DERMATOPHYTOSIS) نوعی بیماری قارچی پوستی است، که میتواند لایه های داخلی و سطحی پوست گربه را درگیر کرده و باعث ایجاد عفونت شود. درماتوفیتوز یک بیماری مشترک بین انسان و گربه ها بوده که در اثر برخورد با گربه بیمار، به راحتی منتقل میشود. درماتوفیتوز به وسیله قارچ هایی به نام درماتوفیت (DERMATOPHYTE) به وجود می آیند.

 

البته لازم به ذکر است که روی پوست گربه به طور طبیعی قارچ هایی وجود دارد که تاثیری در سلامت گربه نمیگذارد. البته این مورد ارتباط مستقیمی با سلامت سیستم ایمنی گربه دارد که هرچه سیستم ایمنی گربه بالاتر باشد، مقاومت بیشتری در مواجهه با قارچ ها دارد. به همین دلیل طیف گسترده ای از قارچ ها در محیط زندگی ما وجود دارد، که به طور عادی خطری برای گربه ندارد، اما اگر سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشند، درگیر بیماری های سخت پوستی خواهند شد.

 

در ادامه به بررسی انواع قارچ ها، علائم و عوارض هرکدام خواهیم پرداخت.

همچنین شما همراهان گرامی میتوانید با مراجعه به دیابت در گربه از مطالب ارائه شده درباره این بیماری دیدن فرمائید.

 

درماتوفیتوز یا قارچ پوستی گربه چیست؟

 

درماتوفیتوز یا قارچ پوستی گربه چیست؟

درماتوفیتوز نوعی انگل بوده که توسط هاگ ایجاد میشود و با تغذیه از مواد غذایی بدن گربه، رشد و تکثیر پیدا میکند. البته همانطور که عنوان شد تمام قارچ ها برای بدن گربه مضر نیستن و عفونت قارچی ایجاد نمیکنند. به طور کلی 3 عامل اصلی برای ایجاد قارچ پوستی وجود دارد که عبارتند از: بلع، چشایی و پوست.

عفونت قارچی طیف گسترده ای دارد و میتواند به صورت سطحی و کلی، بدن گربه آلوده کند.

 

انواع بیماری های پوستی گربه

یکی از دلایل جذب درماتوفیتوز، کراتین میباشد. کراتین نوعی ویتامین است که به طور طبیعی در لایه خارجی پوست تشکیل میشوند. مو و ناخن هم حاوی کراتین میباشند به همین علت قارچ درماتوفیت ها مو و پوست انسان و گربه را آلوده میکنند. قارچ یا بیماری پوستی انواع مختلفی دارند که به اشکال مختلف بروز پیدا میکنند.

برخی از بیماری های پوستی گربه عبارتند از:

 

  • درماتوفیتوز:

شایع ترین نوع قارچ پوستی گربه ها، درماتوفیتوز میباشد که تاثیر زیادی از روی پوست و موی گربه ها میگذارند، به این صورت که دچار پوست پوست شدن بدن و ریزش مو میشوند.

 

  • رینوسپوریدیوز:

تاثیرگذاری این بیماری بیشتر روی بینی گربه بوده و دچار پلیپ بینی میشوند.

 

  • مخمر مالاسزیا:

محل رشد این قارچ در پوست و گوش گربه ها بوده که موارد حاد باعث ایجاد سرطان در گربه میشود.

 

  • کریپتوکوکوزیس:

این بیماری تاثیرات زیادی در سیستم عصبی و چشم گربه ها میگذارد.

 

  • میستوما:

این قارچ باعث ایجاد تورم پوست میشوند و معمولا بعد از جراحی به وجود می آیند.

 

علائم درماتوفیتوز در انسان و گربه ها کدامند؟

 

علائم درماتوفیتوز در انسان و گربه ها کدامند؟

همانطور که عنوان شد بیماری پوستی نوعی بیماری مشترک بین انسان و گربه میباشد که در برخی مواقع علائم مشابهی از خود نشان میدهد. باتوجه به انواع مختلفی که در خانواده بیماری های پوستی وجود دارد، نوع و میزان عفونت در نشان دادن علائم، متفاوت است. به همین دلیل علائمی زیادی تشخیص این بیماری وجود دارد که به صورتی بالینی و تخصصی قابل مشاهده هستند.

برخی از این علائم عبارتند از:

  • اسهال
  • تشنج
  • عفونت ریه
  • کاهش اشتها
  • تیرگی پوست
  • ضایعات پوستی
  • اختلالات تفسی
  • ریزش مو سکه ای
  • چرب شدن پوست
  • کاهش وزن شدید
  • عدم فعالیت بدنی
  • افسردگی و بیحالی
  • عطسه و سرفه متعدد
  • ایجاد کیست زیر پوست
  • زخم های قرمز رنگ روی پوست
  • ترشحات خونی از نقاط مختلف بدن

 

مواردی که عنوان از جمله علائم مشابه و مختلفی است که درماتوفیتوز یا قارچ های پوستی از خود بروز میدهد. در صورتی که هرکدام از این علائم را در خود یا گربه مشاهده کردید، سریعا به پزشک مراجعه کنید. زیرا در صورت سهل انگاری میتواند باعث ایجاد بیماری های مختلف و خطرناک تری شود.

 

چه عواملی باعث ایجاد درماتوفیتوز میشود؟

بسیاری از قارچ ها در مناطق مختلف محیط زیست به وجود می آیند که به همین یکی از دلایل ایجاد بیماری های مختلف هستند و از آنجایی که گربه ها موجودات بسیار بازیگوشی هستند به راحتی درگیر قارچ ها میشوند.

برخی دلایل ایجاد بیماری های قارچی عبارتند از:

  • ایجاد زخم های پوستی
  • خوردن قارچ های سمی
  • برخورد با قارچ های سمی
  • ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن
  • قرار گرفتن در معرض حیوانات بیمار

از جمله دلایلی هستند که گربه ها را درگیر بیماری های پوستی مختلف میکنند.

 

آیا درماتوفیتوز از گربه به انسان منتقل میشود؟

 

آیا درماتوفیتوز از گربه به انسان منتقل میشود؟

بیماری های پوستی از جمله مواردی هستند که از حیوانات به انسان منتقل میشوند. البته توجه داشته باشید که فقط حیوانات عوامل منتقل این بیماری نیستند و خود انسان هم میتواند به بیماری های پوستی دچار شود. زمانی که سیستم ایمنی بدن انسان، نسبت به این بیماری مقاومتی نشان ندهد، باعث بروز بیماری میشود. به همین دلیل توصیه میشود از تماس داشتن با حیوانات ناقل یا مبتلا شده خودداری کرده و از اقدامات بهداشتی غافل نشوید.

 

روش تشخیص درماتوفیتوز چیست؟

معمولا بیماری های پوستی علائم مشخصی از خود بروز میدهند، اما در برخی موارد ممکن است به دلیل نادر بودن برخی بیماری های قارچی، عوارض واضحی از خود نشان ندهد. به همین علت ممکن است تشخیص نوع بیماری قارچ دشوارتر از دیگر موارد باشد.

دامپزشکان در اولین مرحله تشخیص بیماری ابتدا سوالاتی درباره بیماری های زمینه ای و همچنین علائم و زمان شروع آن از شما میپرسند که تاثیر زیادی در روند تشخیص و درمان بیماری خواهد داشت. در ادامه بعد از معاینات بالینی، اقدام به آزمایشات مختلف خواهند کرد.

 

که برخی از این آزمایشات عبارتند از:

  • نمونه گیری: یکی از روش هایی که تاثیر زیادی در تشخیص بیماری میگذارد، نمونه برداری مو و پوست میباشد. به این صورت که مقداری از مو یا پوست محل آسیب دیده را به وسیله پونس برداشته و در محلی که حاوی مواد مغذی برای رشد این نوع قارچ است، میگذارند.
  • اشعه نور: یکی از روش های تشخیص نوع قارچ، استفاده از اشعه نور فرابنفش میباشد که در تشخیص بیماری تاثیرگذار است.
  • PCR: این آزمایش معمولا برای تشخیص DNA قارچ ها انجام میشود

 

روش درمان

 

روش درمان درماتوفیتوز

متاسفانه عفونت های قارچی بسیار بدخیم هستند، به طوری که درمان این بیماری در خوشبینانه ترین حالت تا 3 ماه طول میکشد و اگر بیماری گسترش یابد، میتواند 6 تا 12 ماه گربه را درگیر عفونت های قارچی کند. عفونت های قارچی ممکن است به ناخن و پنجه ها نیز سرایت کند که در اثر همین اتفاق احتمال قطع پنجه برای جلوگیری از گسترش بیشتر عفونت وجود دارد.

 

برای درمان در مراحل اولیه توصیه میشود از پمادها، شامپو و لوسیون های ضد قارچ مانند: میکونازول، کتوکونازول و کلوتریمازول استفاده شود، که ابتدا لازم است موهای آن ناحیه تراشیده شود. همچنین توجه داشته باشید هنگام استفاده از پماد و شامپو حتما از دستکش استفاده کنید که درماتوفیتوز به شما منتقل نشود. اگر استفاده از درمان های موضعی تاثیرگذار نباشند، برای ادامه روند درمان معمولا از داروهای خوراکی ضد قارچ مانند: تربینافین و ایتراکونازول استفاده میشود.

 

همچنین توجه داشته باشید که قارچ ها به ید حساسیت بسیاری دارند، به همین علت استفاده از بتادین یکی از روش های درمان بیماری بوده و آسیبی به گربه وارد نمیکند. درصورتی که گربه شما به درماتوفیتوز مبتلا شد، حتما گربه را از حیوانات دیگری که نگهداری میکنید، جدا شود زیرا بیماری های قارچی بسیار مسری بوده و به راحتی به انسان و حیوانات منتقل میشود. همانطور که عنوان شد درماتوفیتوز از نوع قارچ های پوستی سرسخت میباشد و درمان آن ممکن است تا 1 سال طول بکشد، که به همین دلیل توصیه میشود از ابتلا به این بیماری سخت جلوگیری شود.

 

چگونه میتوان از ابتلا به بیماری جلوگیری کرد؟

 

چگونه میتوان از ابتلا به درماتوفیتوز جلوگیری کرد؟

یکی از مهم ترین روش های پیشگیری از درماتوفیتوز تقویت سیستم ایمنی بدن گربه با استفاده از مکمل ها و پروتئین های مخصوص گربه ها است که کمک بسیار زیادی به جلوگیری از بیماری میکند. برای جلوگیری از بیماری، نیاز است که محیط زندگی گربه پاک و تمیز باشد، که شما میتوانید با تعویض منظم خاک گربه و نظافت مداوم محل زندگی آن، تا حد زیادی از ابتلا به بیماری های قارچی مختلف جلوگیری کنید.

شما میتوانید برای تمیز کردن گربه از شامپو های ضد قارچی استفاده کنید که هم از ابتلا به بیماری جلوگیری میکند و در صورتی که گربه شما درگیر این بیماری باشد، به درمان آن کمک بسیار خواهد کرد. نکته ای که درباره این بیماری وجود دارد، این است که گربه ها تا مدتی بدون نشان دادن علائم مشخصی ممکن است ناقل بیماری باشند. به همین علت توصیه میشود حتی در صورتی که مورد خاصی ندارند، حتما تحت نظارت دامپزشک باشند و آزمایشات مختلف برای صحت سلامت بدن گربه گرفته شود.

توجه داشته باشید به هیچ وجه از داروهای موضعی به عنوان داروی خوراکی استفاده نکنید، زیرا باعث مرگ گربه خواهد شد.

 

سخن پایانی

همانطور که عنوان شد بیماری های پوستی قارچی از جمله درماتوفیتوز از نوع بیماری های سخت عنوان میشود که درمان سخت و طولانی در پیش دارند، به همین دلیل حتما روش های پیشگیری را جدی بگیرید و از معاینات دوره ای توسط دامپزشک قافل نشوید و به صورت منظم گربه را تحت درمان و معاینه دکتر قرار دهید.

بیماری های قارچی مختلفی وجو دارند که با توجه به نوع هرکدام ممکن است علائم مخصوص خود را نشان دهند و در برخی موارد علائمی از خود نشان نمیدهند، به همین دلیل توصیه میشود که معاینه، چکاپ و آزمایشات مختلف قبل از نگهداری گربه توسط دامپزشک انجام شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *